ΚΥΠΡΟΣ

Συλικιώτης σε Κομισιόν: Να τερματιστούν άμεσα οι τουρκικές παραβιάσεις

Συλικιώτης σε Κομισιόν: Να τερματιστούν άμεσα οι τουρκικές παραβιάσεις

Την ανάγκη να τεθεί άμεσα τέρμα στις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία έθεσε σήμερα εκ νέου ενώπιον της Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης.

Αναφερόμενος στην νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, ο κ.Συλικιώτης καλεί την Κομισιόν να απαντήσει γιατί μέχρι σήμερα αδρανεί αγνοώντας τόσο την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και το πρόσφατο ψήφισμα της Ευρωβουλής, δια του οποίου καλείται η Άγκυρα να αποσύρει την παράνομη οδηγία προς ναυτιλλόμενους και να απομακρύνει το Μπαρμπαρός και τη συνοδεία του από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Συλικιώτης εξηγεί πως με τη νέα ΝAVTEX που έκδωσε η Τουρκία δεσμεύονται περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο νοτιοδυτικά της Κύπρου, κοντά στην περιοχή που βρίσκονται τα οικόπεδα 4,5, 6, αλλά και τα οικόπεδα 10 και 11 στα οποία εργάζεται η Total. Τονίζει πως το Μπαρμπαρός θα παραμείνει στην Κυπριακή ΑΟΖ για συνέχιση των παράνομων ερευνών μέχρι τις 6 Απριλίου και υποδεικνύει πως όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, το πλοίο θα συνεχίσει τις εργασίες του ανάλογα με τις οδηγίες της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, ΤΡΑΟ.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ θέτει ενώπιον της Κομισιόν τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Συλικιώτης ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ προκειμένου να πιέσει την Τουρκία να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Επίσης ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ προκειμένου η Τουρκία να αποσύρει την NAVTEX και να σταματήσει οποιαδήποτε προκλητική και παράνομη ενέργεια.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις