ΚΥΠΡΟΣ

Μάχη... για το χαλούμι

Μάχη... για το χαλούμι

“Το γεγονός ότι κάποιοι αυτή τη στιγμή έχουν θορυβηθεί δείχνει και την ορθότητα της κατάθεσης του φακέλου για το χαλούμι διότι όσο εκκρεμεί ο φάκελος, καμία χώρα δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση να το κατοχυρώσει”,δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει πληροφορίες ότι βρετανικές, κυρίως, εταιρείες σχεδιάζουν να πείσουν την κυβέρνησή τους να υποβάλει ένσταση για το χαλούμι, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι καθώς είμαστε σε περίοδο ενστάσεων, δικαιούνται τα διάφορα κράτη που θεωρούν ότι το χαλούμι είναι δικό τους παραδοσιακό προϊόν ή που έχουν έννομο συμφέρον, να υποβάλουν ένσταση μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Σημείωσε όμως ότι ακόμη δεν υπάρχει πληροφόρηση για επίσημη υποβολή ενστάσεων.

Πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες και ότι φανερώνουν τη σημαντικότητα του προϊόντος. Σημείωσε δε ότι όταν κατοχυρωθεί το χαλούμι τότε θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τον τόπο μας με αύξηση της ζήτησης, καθώς οι ξένες εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν χαλούμι.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι η λήψη απόφασης από την ΕΕ αναμένεται να γίνει μετά την περίοδο των ενστάσεων.

Εξήγησε ότι εάν μέχρι τις 28 Οκτωβρίου δεν υποβληθεί ένσταση τότε αυτόματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κατοχυρώσει το χαλούμι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Διαφορετικά, είτε η Επιτροπή θα απορρίψει τις ενστάσεις και θα το κατοχυρώσει, ή θα ζητήσει από το κυπριακό κράτος να απαντήσει σε αυτές τις ενστάσεις.

Ο κ. Κουγιάλης, σε μια προσπάθεια αποτροπής υποβολής ενστάσεων, προγραμματίζει να συναντηθεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του και άλλους ομολόγους του στις 7 του Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο Συμβουλίου Υπουργών.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις