ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: ευθύνες στους στρατιωτικούς για τη φονική έκρηξη

Κύπρος: ευθύνες στους στρατιωτικούς για τη φονική έκρηξη
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού φωτογραφίζει ως υπεύθυνους της τραγωδίας τους επιτελείς του υπουργείου Άμυνας ....

Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, στις δύο επιστολές του για το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων που είχαν αποθηκευθεί στη βάση, δεν εξέφραζε ιδιαίτερες ανησυχίες για την επικινδυνότητα του φορτίου.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στην ερευνητική επιτροπή για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η μόνη ανησυχία που διατυπωνόταν αφορούσε την παρατεταμένη παραμονή του φορτίου στον ήλιο.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι μετά τη λήψη των δύο επιστολών, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2010, είχε συγκαλέσει σύσκεψη, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου του 2011, τέσσερις ημέρες πριν από την έκρηξη στο Μαρί.

Είπε ότι στη σύσκεψη εισηγήθηκε τη χημική ανάλυση της πυρίτιδας, ενώ εκ μέρους των στρατιωτικών δεν έγινε οποιαδήποτε εισήγηση.

«Η εισήγηση έγινε αποδεκτή, αλλά η αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας ήταν θέμα του ΓΕΕΦ. Εάν λαμβάνονταν τα αναγκαία μέτρα από τους στρατιωτικούς, δεν θα σημειωνόταν η έκρηξη στο Μαρί», είπε ο κ. Κυπριανού.

Επίσης τόνισε, ότι δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Χριστόφια, διότι στη σύσκεψη παρίστατο ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, Λεωνίδας Παντελίδης.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε, ότι ο ίδιος ανέλαβε τις πολιτικές του ευθύνες για την τραγική εξέλιξη, αλλά παρατήρησε ότι η ασφαλής φύλαξη του φορτίου ήταν θέμα του Υπουργείου Άμυνας. Η κατάθεση του τέως Υπουργού θα συνεχιστεί μεθαύριο Πέμπτη.

Νωρίτερα κατέθεσε ο αποπεμφθείς υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, εν αποστρατεία αντιστράτηγος Σάββας Αργυρού, ο οποίος ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την επικινδυνότητα του υλικού των εμπορευματοκιβωτίων από την έκθεση του συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, στις επτά Ιουλίου 2011, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από τη φονική έκρηξη.

Ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς αρνήθηκε ότι ο διοικητής Ναυτικού, Ανδρέας Ιωαννίδης, του υπέβαλε οποιαδήποτε αναφορά για την επικινδυνότητα και είπε ότι η επίσκεψη Ιωαννίδη στις 8 Ιουλίου στο ΓΕΕΦ είχε σχέση με μεταθέσεις αξιωματικών.

Ωστόσο, παραδέχθηκε, ότι στις 25 Μαϊου 2009, είχε υπογράψει επιστολή του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Πέτρου Τσαλικίδη προς το Υπουργείο Αμυνας στην οποία υπήρχε η προειδοποίηση για αυτοανάφλεξη και έκρηξη του υλικού, λόγω καιρικών συνθηκών.