MEDIA

Νοικοκυριά σε απόγνωση

Νοικοκυριά σε απόγνωση

αποκάλυψε ο Κ. Χαρδαβέλλας

Το λόγο στους πολίτες, που μαστίζονται από την ανεργία και απειλούνται με κατασχέσεις, την ίδια ώρα που οι «μεγάλοι» δεν πληρώνουν ούτε ευρώ, έδωσε η εκπομπή «Αποκαλύπτω».

Εκατομμύρια πολίτες ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας, των μέτρων του Μνημονίου, αλλά και την απειλή του κράτους και των τραπεζών για κατάσχεση του μισθού τους ή του σπιτιού τους. Την ίδια ώρα οι «μεγαλοκαρχαρίες» κάνουν πάρτι και δεν πληρώνουν ούτε ευρώ για τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Η πολιτική για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της δημοσιογραφικής έρευνας της εκπομπής του newsbomb.gr «Αποκαλύπτω», με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο.

Το «ψυχογράφημα» ενός άνεργου δανειολήπτη

Αίσθηση προκάλεσε η τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή του 57χρονου Πασχάλη Λέξα, άνεργου δανειολήπτη. «Έκανα Πάσχα με μαρούλια και 20 ευρώ», είπε. Εκτός από την ανεργία, ο κ. Λέξας έχει να αντιμετωπίσει τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες, που τον καλούν να αποπληρώσει παλαιά δάνεια. «Σήμερα άνεργος σημαίνει ναυαγός. Έχω δύο δάνεια, η τράπεζα μου ζήτησε να δίνω 400 ευρώ το μήνα, κάτι που είναι αδύνατον και βρισκόμαστε στα δικαστήρια».

Από την πλευρά του ο Μανώλης Λεκάκης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων, υποστήριξε ότι οι εταιρείες αυτές ούτε απειλούν, ούτε εκβιάζουν, αλλά είναι καθ’ όλα νόμιμες, καθώς έχουν συνάψει συμβάσεις με τις τράπεζες: «Μας λένε εισπρακτικές εταιρείες, ενώ δεν εισπράττουμε. Τηλέφωνο, υπολογιστής και άνθρωπος είναι οι τρεις παράγοντές μας. Παίρνουμε τηλέφωνο, ενημερώνουμε για την οφειλή και ζητάμε να γίνει μία προσπάθεια να πληρωθεί. Θα ξαναπάρουμε έπειτα από δύο ημέρες, το επιτρέπει ο νόμος. Με βάση τις συμβάσεις και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είμαστε αντιπρόσωποι των τραπεζών. Επειδή η τράπεζα δεν μπορεί να έχει τους ανθρώπους να κάνει 10.000 τηλέφωνα την ημέρα, αναλαμβάνουμε εμείς».

kartaDIKES

Η δικηγόρος κ. Χρύσα Σαλαβράκου εξήγησε νομικά πώς γίνεται το αλισβερίσι τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών. «Μέσα στη σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας κατά τη σύναψη του δανείου, υπάρχει σε ψιλά γράμματα, ότι η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τα προσωπικά σου στοιχεία. Και στη συνέχεια τα δίνει στις εισπρακτικές, τις οποίες θεωρεί θυγατρικές της». Την ίδια ώρα, όμως, κάποιοι άλλοι, όχι μόνο δεν ενοχλούνται από τις εισπρακτικές και τις τράπεζες, αλλά ούτε από το ίδιο το κράτος και μάλιστα με την κάλυψη του νόμου. «Μεγάλες επιχειρήσεις μπήκαν στο άρθρο 99 για να σταματήσουν να πληρώνουν. Με το που μπαίνεις στο άρθρο 99, σταματούν όλα. Αυτό το έκανε π.χ. η Τυποεκδοτική του ΚΚΕ, αλλά και ο Λάκης Γαβαλάς που προ ημερών έκανε εγκαίνια σε κατάστημά του», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σαλαβράκου.

Έρχεται μπαράζ κατασχέσεων

Να χάσουν ό,τι έχτιζαν επί χρόνια κινδυνεύουν χιλιάδες πολίτες, εξαιτίας των οφειλών τους προς το Δημόσιο. Διαφωτιστική ήταν η παρέμβαση του διευθυντή του fpress.gr κ. Νίκου Σαμοΐλη, που εξήγησε με απλό τρόπο ποιοι απειλούνται με κατάσχεση: «Για οφειλές προς το Δημόσιο, αν είσαι μισθωτός ή συνταξιούχος δεν μπορούν να σου κατασχέσουν χρήματα, αν δεν έχεις στο λογαριασμό σου πάνω από 1.000 ευρώ. Αν έχεις περισσότερα από 1.000 ευρώ, τότε κατάσχεται το 20% για το ποσό πάνω από 1.000, αρκεί να μην σου αφήνει υπόλοιπο κάτω από 1.000 ευρώ. Αν δεν έχεις μισθό, μπορεί να σου κατασχέσει χρήματα για καταθέσεις άνω των 300 ευρώ. Ως προς τις τράπεζες, θα περάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να μην μπορούν να κατασχέσουν αν δεν υπάρχει λογαριασμός πάνω από 1.500 ευρώ».

Η παρακράτηση στο μισθό είναι ήδη πραγματικότητα για χιλιάδες δημοσίου υπαλλήλους. Όπως είπε ο κ. Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, υπάρχουν συνάδελφοί του που παίρνουν μηδενικά εκκαθαριστικά: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που πήραν δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων και δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις, έχουν παρακράτηση στο μισθό τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που τέλος του μήνα παίρνουν 20-30 ευρώ, ακόμη και μηδενικά εκκαθαριστικά».

Αντώναρος: «Δεν αντέχουμε άλλες οριζόντιες επιβαρύνσεις»

Τι σκοπεύουν να κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση και να βοηθήσουν τον κόσμο να «ανασάνει»; «Οριζόντιες επιβαρύνσεις δεν μπορούν πια να υπάρξουν. Μέχρι εδώ και μη παρέκει», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ., κ. Ευάγγελος Αντώναρος και αναφέρθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα, που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς: «Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, που πιστεύω ότι θα είναι η Ν.Δ., θα πρέπει σε λίγες εβδομάδες να δώσει δείγματα γραφής προς τους Έλληνες που θα την έχουν εμπιστευτεί και προς τους εταίρους. Και μπορούμε πάρα πολλά πράγματα να τα θέσουμε στο τραπέζι. Είμαι σίγουρος, ότι στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς, θα περιέχει συγκεκριμένα χειροπιαστά πράγματα».

«Μην επιτρέψει ο λαός να τον θυσιάσουν περαιτέρω» δήλωσε το μέλος Κ.Ε του Κ.Κ.Ε. κ. Γρηγόρης Λιονής και αναφέρθηκε στο ερώτημα των εκλογών: «Το κομβικό ερώτημα είναι, αν ο λαός θα αποφασίσει να βγει στο προσκήνιο και να μη δώσει τη δυνατότητα σε όποια κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές, να τον θυσιάσει περαιτέρω, να τον τσακίσει, πολύ περισσότερα από τα 11 δις. του Ιουνίου».

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Χειμωνας, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος για τη χώρα:
«Κάποιες μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, άλλος δρόμος, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα του Ιουνίου δεν είναι υποχρεωτικό να αφορούν μισθούς και συντάξεις. Θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, οπότε υπάρχει δυνατότητα να μην είναι οριζόντιες περικοπές».

Τέλος ο κ. Γιάννης Κουράκος, υποψήφιος βουλευτής με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ζήτησε από το λαό να καταψηφίσει τα κόμματα του Μνημονίου: «Ο κόσμος να αντιδράσει στο Μνημόνιο. Προτείνουμε ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Στις εκλογές ο κόσμος να αντιδράσει στο Μνημόνιο και τα μέτρα που μας οδηγούν στην εξαθλίωση».

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν:

1) Χ. Νικολακόπουλος : Ανέφικτοι οι στόχοι της κυβέρνησης

2) Χ. Νικολακόπουλος: Δημόσιοι υπάλληλοι με μηδενικά εκκαθαριστικά

3) Ε. Αντώναρος: «Δεν αντέχουμε άλλες οριζόντιες επιβαρύνσεις»

4) Γ. Λιωνής: «Μην επιτρέψει ο λαός να τον θυσιάσουν περαιτέρω»

5) Μ. Λεκάκης: «Προσπαθούμε να αποφευχθεί το δικαστήριο»

6) Μ. Λεκάκης: Ο «βραχνάς» των εισπρακτικών εταιρειών

7) Π. Λέξας: «Έκανα Πάσχα με μαρούλια και 20 ευρώ»

8) Χ. Σαλαβράκου: Το αλισβερίσι τραπεζών – εισπρακτικών

9) N. Σαμοίλης: Τι μπορούν να μας κατασχέσουν

10) Χ. Σαλαβράκου: Μπαίνουν στο άρθρο 99 για να μην πληρώσουν

11) Χ. Νικολακόπουλος: Οι «ερωτευμένοι» server των εφοριών

12) Θ. Χειμωνάς: «Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις»

13) Γ. Λιωνής: Η απάντηση του ΚΚΕ για Τυποεκδοτική

14) Κάρτες - Βάζουν πρόστιμα αλλά δεν τα εισπράττουν

15) Χ. Νικολακόπουλος: Οι επίορκοι εφοριακοί εκμεταλλεύονται το μπάχαλο

16) Γ. Κουράκος: Ο κόσμος να αντιδράσει στο Μνημόνιο