MEDIA

Αφιέρωμα της ΕΡΤ: 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Αφιέρωμα της ΕΡΤ: 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ιστορικές ραδιοφωνικές εκπομπές, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, στο πλαίσιο του μεγάλου θεματικού αφιερώματος για τη συμπλήρωση 90 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει 11 μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη Συλλογή Πέτρου Πουλίδη.

Οι φωτογραφίες καταγράφουν την άφιξη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στον Πειραιά και την Αθήνα, καθώς και την εγκατάσταση, στέγαση και καθημερινή διαβίωσή τους στην πόλη. Ο φακός απαθανατίζει στιγμιότυπα από την πρόχειρη εγκατάστασή των προσφύγων σε υπαίθριους χώρους, τη διανομή τροφίμων, την υπαίθρια ιατρική εξέταση των ορφανών προσφυγοπαίδων, το μάθημα σε σχολείο του συνοικισμού Βύρωνα, τα «προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κ.α.

Από το ραδιοφωνικό αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζεται η εκπομπή του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ «ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, 65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ», στην οποία πρόσφυγες πρώτης γενιάς αφηγούνται μνήμες από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως οι ίδιοι τα έζησαν. Η Ελευθερία Τραγκιώτη και η Στάσα Κομνηνού θυμούνται και εξιστορούν στιγμές από την καταστροφή της Σμύρνης και την άφιξή τους στην Ελλάδα. Η εκπομπή μεταδόθηκε στο πλαίσιο αφιερώματος για την 65η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 1987.

Επίσης, την ίδια ημέρα παρουσιάζεται και το ντοκιμαντέρ των Ανδρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ «ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ – Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ».