MEDIA

Spiegel: Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% προωθούν ΕΚΤ και ΔΝΤ

Spiegel: Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% προωθούν ΕΚΤ και ΔΝΤ

Κούρεμα του ελληνικού χρέους έως και 50% προβλέπει το νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, στο οποίο φαίνεται να έχουν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Στη μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι πιστώτριες χώρες θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδιαίτερα τολμηρή αυτή πρόταση είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση», προσθέτει το περιοδικό.

Επιπλέον, το ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup αποδίδεται στη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ακολουθώντας τις εντολές της Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων που πρότεινε το ΔΝΤ.

«Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, καθώς είναι μεγάλες οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών», τονίζει το Spiegel και αποδίδει ακριβώς σε αυτό την έκκληση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, «να επανεξετάσουν όλοι τις κόκκινες γραμμές τους».

Στο μεταξύ, οι «αγωνιώδεις προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του προγράμματος κατέληξαν επιταγή χωρίς αντίκρυσμα, γιατί αντί να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα και να προσχωρήσει στο στρατόπεδο του ΔΝΤ, εκείνη επιμένει να είναι αγκιστρωμένη στο γερμανικό άρμα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό.

Διαβάστε επίσης:

Εμπλοκή στο Eurogroup για βιωσιμότητα και δόση

Σόιμπλε: «NEIN» σε κούρεμα του ελληνικού χρέους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πρωθυπουργός περιμένει την ελεημοσύνη της Μέρκελ

Σε λύση χωρίς «κούρεμα» για την Ελλάδα ελπίζει τη Δευτέρα η Μέρκελ