MEDIA

Economist: Άδικη και μυωπική η απόφαση για την Κύπρο

Economist: Άδικη και μυωπική η απόφαση για την Κύπρο

Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο σχολιάστηκαν με εκτενείς αναφορές από τα ξένα Μέσα μαζικής ενημέρωσης.


«Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων. «Το σοκ ήρθε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Αρκετός κόσμος όρμησε στις τράπεζες και προσπάθησε να διασφαλίσει τις αποταμιεύσεις του, αλλά μάταια».

Για «μίνι έφοδο στις τράπεζες της Κύπρου» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung προσθέτοντας ότι ανάλογο μέτρο δεν έχει συνοδεύσει τα προηγούμενα πακέτα.

«Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» μεταδίδει το Reuters. Η απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων αποτελεί «ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης» σε σχέση με την τακτική των προηγούμενων διασώσεων. Μεγάλο μέρος των καταθετών στο νησί είναι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο αλλά οι περισσότεροι που έσπευσαν το Σάββατο στα ΑΤΜ ήταν Κύπριοι, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σαρωτική σε κλίμακα και άνευ προηγουμένου στα τρία χρόνια της κρίσης χαρακτηρίζουν οι Financial Times την απόφαση επιβολής κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα ορισμένων, όπως ιδίως του ΔΝΤ, για πλήρους κλίμακας συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. «Ακόμα και η Ιρλανδία, της οποίας ο τραπεζικός τομέας ήταν σχεδόν τόσο μεγάλος σε σχέση με την εθνική οικονομία όσο της Κύπρου, ποτέ δεν εξέτασε ένα τέτοιο μέτρο», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα.

«Άδικη και μυωπική» θεωρεί την απόφαση του Eurogroup ο Economist, ο οποίος θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο ξυπνά και πάλι ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, η απόφαση επιφέρει πλήγμα στους αποταμιευτές με την «καινοτομία» της επιβολής εισφοράς στις καταθέσεις. Ο πρόεδρος του Eurogroup «μπορεί να ξεφυσά (souffler) αλλά οι Κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν (suffrir)», αναφέρει χαρακτηριστικά.