MEETING POINT

Ν. Δένδιας στο Newsbomb.gr: Αναμένουμε εξηγήσεις για το Antonov - Η Τουρκία υπερβαίνει τα εσκαμμένα

Ν. Δένδιας στο Newsbomb.gr: Αναμένουμε εξηγήσεις για το Antonov - Η Τουρκία υπερβαίνει τα εσκαμμένα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλά στο Newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη για όλα τα θερμά μέτωπα σε εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο – για την πτώση του μυστηριώδους Αντόνοφ με το επικίνδυνο φορτίο πυρομαχικών στην Καβάλα, για  τις  κρίσιμες εξελίξεις στον ουκρανικό πόλεμο και την  όξυνση στα ελληνοτουρκικά.

Στην συνέντευξή του στο Meeting Point ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι η σερβική πλευρά όφειλε να έχει ενημερώσει την Ελλάδα για την πτήση του μοιραίου Αντόνοφ και για τον λόγο αυτό υπήρξε διάβημα τόσο προς την Σερβία όσο και προς την Ουκρανία. «Δεν μπορεί να ισχυρίζεται η σερβική πλευρά ότι έγιναν όλα σωστά, αυτό δεν ισχύει – αναμένουμε εξηγήσεις», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Προέκυψε ζήτημα για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη από την πτώση του αεροσκάφους χωρίς το ελληνικό κράτος να γνωρίζει τι περιείχε».

Ως προς τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την τελική χρήση του στρατιωτικού υλικού που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει: «Πρέπει να διασφαλίζεται η συγκεκριμένη κατεύθυνση και χρήση του αμυντικού υλικού. Η ενίσχυση της Ουκρανίας από τη Δύση γίνεται επ’ ονόματι συγκεκριμένων αρχών, της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας, άρα δεν είναι δυνατό η ίδια η εξαγωγή να ενυποθηκεύει τις αξίες για τις οποίες γίνεται».

Για την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την χώρα μας στην Ουκρανία, δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε μια πολύ σημαντική θέση για την Ουκρανία και η Ελλάδα στηρίζει την θέση αυτή», ενώ δηλώνει πως ο «παγετός» στις σχέσεις με την Ρωσία δεν είναι προϊόν της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης. «Κάναμε τεράστιες προσπάθειες», λέει, «για να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Ρωσία», προσθέτει όμως ότι «η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και «κατέστρεψε μια πόλη όπου υπήρχε ελληνική μειονότητα», την Μαριούπολη. Σημειώνει επίσης πως δεν υπάρχουν οιωνοί που να μας κάνουν αισιόδοξους για άμεση λήξη του πολέμου.

Σε ό,τι αφορά την όξυνση στα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι «η Τουρκία ρέπει προς τον αναθεωρητισμό» και επισημαίνει: «Πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε για το καλύτερο. Ούτως ή άλλως, η τουρκική πλευρά έχει αρκετές φορές υπερβεί τα εσκαμμένα». Εκτιμά πάντως πως η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει «σε απονενοημένα διαβήματα όπως η προσάρτηση του βόρειου τομέα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών λέει ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας αποτελεί «μια απόφαση με συγκεκριμένο σκεπτικό: μια θεσμική αντίληψη των πραγμάτων», ενώ για τον ανασχηματισμό τονίζει ότι είναι αποκλειστικό θέμα του πρωθυπουργού.

Η συνέντευξη του Νίκου Δένδια στο Meeting Point με την Όλγα Τρέμη