ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάσχα 2022: Δέκα διαχρονικές απολαύσεις που μας έχουν λείψει και ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε

Πάσχα 2022: Δέκα διαχρονικές απολαύσεις που μας έχουν λείψει και ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε

Αυτό το Πάσχα, το Πάσχα του 2022, το περιμένουμε όλοι πώς και πώς

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς εορταστικές περιόδους του έτους στην Ελλάδα και πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν με κάθε βεβαιότητα πως είναι η αγαπημένη τους: Επιστροφή στο χωριό, οικογενειακό κλίμα, παρέα με αγαπημένους και παραδόσεις «παντρεύονται» στο ελληνικό Πάσχα που αν μπορούσε μία μόνο λέξη να το συνοδεύει, αυτή θα ήταν το φαγοπότι.

Τσίπουρο στα ποτήρια, άφθονο φαγητό, νηστίσιμο τη Μεγάλη Εβδομάδα και κρέας σε πάρα πολλές, πεντανόστιμες μορφές ανήμερα. Ειδικά την ημέρα του Πάσχα όμως, η εικόνα που έχουμε όλοι είναι στην ύπαιθρο, με λιακάδα, με παραδοσιακή μουσική να παίζει, με όλη την οικογένεια μαζεμένη, με τον οβελία στη σούβλα να γυρίζει και τα «στην υγειά μας» να μην έχουν τελειωμό. Όσα μας έλειψαν το τελευταίο διάστημα, αυτά είναι που ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε.

Ας δούμε, λοιπόν, πιο αναλυτικά δέκα διαχρονικές, πασχαλινές απολαύσεις που φέτος θα έχουν την «τιμητική» τους!

#1 Ψάρι την Κυριακή των Βαΐων

Η παράδοση την Κυριακή των Βαΐων επιτάσσει ψάρι και φέτος, θα είναι η πρώτη αφορμή για μία μικρή οικογενειακή συγκέντρωση. Με το τσίπουρο «Δεκαράκι Ροδίτης» στα ποτήρια μας, το ευκολόπιοτο τσίπουρο της οικογένειας Δεκαράκι που ταιριάζει με πάρα πολλά πιάτα όπως ψάρι και σαρακοστιανά, το Πάσχα μας ξεκινάει με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Το τσίπουρο «Δεκαράκι Ροδίτης», άλλωστε, ξεχωρίζει για τα λεμονάτα και φρουτώδη αρώματά του, ταυτόχρονα με την ισορροπία στα αρώματα του τσίπουρου, ενώ ο αρμονικός του χαρακτήρας γίνεται αισθητός από την πρώτη γουλιά.

#2 Οι αγορές για τα βαφτιστήρια μας

Οι λαμπάδες, τα πασχαλινά αβγά, τα παπούτσια που παίρνουμε -παραδοσιακά- ως δώρο στα βαφτιστήρια μας, φέτος μπορούμε να βγούμε οι ίδιοι στα καταστήματα να τα αγοράσουμε. Κυρίως όμως, φέτος, έχουμε την ευκαιρία να τα δώσουμε οι ίδιοι στα παιδιά και όχι κάποια εταιρεία κούριερ εκ μέρους μας.

#3 Ταξιδεύουμε στο χωριό

Το Πάσχα στο χωριό είναι παράδοση για τους Έλληνες, που τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν. Το χωριό -το δικό μας ή των φίλων μας που μας προσκαλούν- μας περιμένει φέτος, διότι η επιστροφή στις ρίζες είναι σημαντική για την ίδια μας την ταυτότητα. Αυθεντικό Πάσχα, άλλωστε, ζούμε μόνο στην ελληνική επαρχία και τι πιο αυθεντικό από τις παρέες που μαζεύονται στην πλατεία και απολαμβάνουν παραδοσιακούς μεζέδες, αυθεντικές γεύσεις με Δεκαράκι Ροδίτη!

#4 Πηγαίνουμε στην εκκλησία

Ανεξαρτήτως του βαθμού πίστης του καθενός, το Πάσχα είναι θρησκευτική εορτή και οι εκκλησίες γεμίζουν πιστούς που παρακολουθούν με ευλάβεια τις Θείες Λειτουργείες των ημερών. Στο πλαίσιο της παράδοσης, άλλωστε, θεωρείται και καθιερωμένη συνήθεια η εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το τροπάριο της Κασσιανής τη Μεγάλη Τρίτη, το Ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης, τα Δώδεκα Ευαγγέλια και η Σταύρωση της Μεγάλης Πέμπτης, η κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής και φυσικά η εορταστική λειτουργία της Ανάστασης ξεπερνούν τα όρια της πίστης και ανάγονται σε πολιτισμική κληρονομιά των Ελλήνων.

#5 Απολαμβάνουμε ένα all roditis dinner

Επιστροφή στο χωριό, επιστροφή στα μέρη που μεγαλώσαμε ή που περάσαμε κάθε Πάσχα της παιδικής μας ηλικίας, σημαίνει πως ξανασυναντάμε φίλους που έχουμε να δούμε καιρό. Ένα τραπέζι στο σπίτι, που θα μαζευτούμε όλοι μαζί, θα φάμε πεντανόστιμους μεζέδες και με το «Δεκαράκι Ροδίτης» στα ποτήρια μας, θα «ταξιδέψουμε» στις αναμνήσεις μας, δημιουργώντας νέες. Ο ερυθρωπός ροδίτης, άλλωστε, που λέγεται και Ροδίτης Αλεπού και ο οποίος είναι γέννημα θέμα Τυρνάβου, πίνεται δροσερός, στους 10°C και συνοδεύεται άριστα από κάθε φύσεως μεζέ.

#6 Επιστροφή στα έθιμα της παράδοσης του τόπου μας

Το Πάσχα των Ελλήνων είναι γεμάτο παραδόσεις και έθιμα που σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα δύο τελευταία χρόνια, «πάγωσαν». Φέτος, θα βάψουμε με τα παιδιά και τα ανίψια τα κόκκινα αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη, θα φουρνίσουμε πασχαλινά κουλούρια και θα τα μοιράσουμε σε συγγενείς και φίλους και θα εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για να συναναστραφούμε με τους αγαπημένους μας.

#7 Ετοιμάζουμε αναστάσιμο δείπνο

Την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας διαδέχεται η χαρμόσυνη Λειτουργία της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο και φυσικά, το αναστάσιμο δείπνο που στρώνουμε στα σπίτια μας μετά την Εκκλησία. Το έθιμο θέλει μαγειρίτσα στα πιάτα και η… οικογενειακή παράδοση επιτάσσει τσίπουρο «Δεκαράκι» στα ποτήρια: Μοσχάτο, Μαλαγουζιά και Ροδίτης, για όλες τις προτιμήσεις!

#8 «Διαγωνιζόμαστε» στα κόκκινα αβγά

Άλλη χάρη έχει το κόκκινο αβγό σου να βγει «νικητής» μεταξύ τεσσάρων μελών της οικογένειας και άλλη μεταξύ… 14! Φέτος λοιπόν, επανερχόμαστε δριμύτεροι στους διαγωνισμούς μας για το ποιο αβγό θα αποδειχθεί το πιο δυνατό, θα σπάσει όλα τα υπόλοιπα και θα αποδειχθεί αδιαφιλονίκητος νικητής στο «Χριστός Ανέστη-Αληθώς ο Κύριος»!

#9 Η προετοιμασία για το πασχαλινό τραπέζι

Η αποκορύφωση του Πάσχα είναι, βέβαια, το μεγάλο οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής, οι προετοιμασίες για το οποίο ξεκινούν από πολύ νωρίς το πρωί. Μπαίνει η σούβλα, ξεκινά το ψήσιμο, κόβονται οι σαλάτες και ετοιμάζονται τα συνοδευτικά και εκεί γύρω στο μεσημέρι που τα πρώτα κομμάτια είναι έτοιμα και σερβίρεται μεζές, ξεκινούν επισήμως οι εορτασμοί: Με το αγαπημένο μας τσίπουρο, που είναι μονοποικιλιακό και απογειώνει τις γεύσεις, οι ευχές αντιλαλούν στην ατμόσφαιρα και η παρέα μεγαλώνει συνεχώς.

#10 Το γλέντι του Πάσχα

Κάπου εκεί ξεκινά και το γλέντι του Πάσχα, καθώς η μουσική δυναμώνει, οι… «συνήθεις ύποπτοι» κάθε παρέας ξεκινούν τον χορό και το κέφι απογειώνεται. Πλούσιο φαγητό, το αγαπημένο μας μονοποικιλιακό απόσταγμα στα ποτήρια, χαρές και γέλια. Tο Πάσχα που στερηθήκαμε για το καλό το δικό μας και των οικογενειών μας, το Πάσχα που ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε, το Πάσχα που περιμένουμε για φέτος και για πάντα!