ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τo μεγάλο κόλπο με το εισαγόμενο γάλα που βαφτίζεται... ελληνικό

Τo μεγάλο κόλπο με το εισαγόμενο γάλα που βαφτίζεται... ελληνικό

Η ανυπαρξία συστήματος ελέγχου γεμίζει τα ράφια με άγνωστης προέλευσης προϊόντα που βαφτίζονται ελληνικά.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν φθηνότερα, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές για τους καταναλωτές.

Αθρόες και ανεξέλεγκτες είναι οι εισαγωγές φθηνού γάλακτος στη χώρα μας που βαφτίζεται ελληνικό.

Το σύστημα που ελέγχει τις εισκομίσεις γάλακτος στις βιομηχανίες είναι «τυφλό», όντας μη συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο εισήχθησαν περίπου 4.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού διοχετεύθηκαν αφού δεν υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα με ξένες ετικέτες, αναφέρει δημοσίευμα του Εθνους.

«Λίμνες» γάλακτος από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη εισρέουν στη χώρα και είναι χρακτηριστικό ότι μόνο από τη Ρουμανία εισήχθησαν το 2015 πάνω από 30.000 τόνοι γάλακτος.

Το σύστημα ελέγχου μέσω του οποίου ελέγχονται οι παραδόσεις γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες και τις μεταποιητικές τυροκομικές μονάδες είναι στην ουσία τυφλό», αφού δεν είναι συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας. Τα στοιχεία που δίνουν οι βιομηχανίες και μονάδες μεταποίησης στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος δεν ανταποκρίνεται κατ΄ανάγκη στην πραγματικότητα.

Ο δρόμος για τις αθρόες εισαγωγές άνοιξε το 2014 με την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 μέρες και την κατάργηση της υποχρέωσης καταγραφής της χώρας προσέλευσης.

Την ίδια ώρα οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως τελούν υπό καθεστώς εκβιασμού από τις γαλακτοβιομηχανίες και τους αναγκάζουν να πουλήσουν κάτω από τα όρια του κόστους παραγωγής, αν δεν θέλουν να μείνει αδιάθετη η παραγωγή τους.

Υπενθυμίζεται, η πρόσφατη ένταση και η σειρά διευκρινίσεων από το αρμόδιο υπουργείο που προκλήθηκε από το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που σύμφωνα με το δημοσίευμα τότε έφερνε τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.

Σε εκείνο το δημοσίευμα εκπρόσωποι φορέων του κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας υπογράμμιζαν ότι οι αλλαγές που βασίζονται στη γνωστή εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ανοίγουν την «κερκόπορτα» για εισαγωγές όχι μόνο φθηνού νωπού γάλακτος αλλά και φθηνών πρώτων υλών για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σχετικές ειδήσεις