ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γενική Συνέλευση ΟΠΑΠ: «Πράσινο φως» από τους μετόχους σε όλα τα θέματα

Γενική Συνέλευση ΟΠΑΠ: «Πράσινο φως» από τους μετόχους σε όλα τα θέματα
Μίκαλ Χούστ Επικεφαλής Διευθυντής Οικονομικών και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ, Σπύρος Φωκάς Αντιπρόεδρος Α’ ΟΠΑΠ, Ελένη Κουρλιμπίνη Γραμματεία Δ.Σ.

Σε μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή Γενική Συνέλευση στην ιστορία του ΟΠΑΠ, που ξεπέρασε το 76%, οι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 93% των παρευρισκομένων, υπερψήφισαν το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Η Γενική Συνέλευση άναψε το πράσινο φως για την καταβολή συνολικού μικτού μερίσματος 0,70 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση του 2018, με τους μετόχους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε το 2018 σε όλα τα μεγέθη.

Η Διοίκηση του ΟΠΑΠ, επεσήμανε ότι το 2018 ήταν έτος-ορόσημο για την εταιρεία, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το 2019 θα αποτελέσει επίσης χρονιά ανάπτυξης. Στην τοποθέτηση του προς τους μετόχους, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, σημείωσε ότι το 2018 έκλεισε με ισχυρές επιδόσεις, όπως ακριβώς άρμοζε στην ιστορική επέτειο των 60 χρόνων της εταιρείας. Όπως τόνισε, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η αυξανόμενη συνεισφορά νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων, όπως τα VLTs.

Κατά τον κύριο Ζίγκλερ, το έργο των VLTs ωριμάζει σταδιακά, χάρη σε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων από τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η λειτουργία του δικτύου VLTs του ΟΠΑΠ έχει φέρει σημαντικό χτύπημα τον παράνομο τζόγο, δημιουργώντας οφέλη για την κοινωνία, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήματα μετόχων σημείωσε ότι η ανάπτυξη του νόμιμου δικτύου των VLTs του ΟΠΑΠ, είναι ένας ρεαλιστικός τρόπος για να καταπολεμηθεί η παράνομη αγορά, και ιδιαίτερα στα επονομαζόμενα παράνομα «φρουτάκια». Η λειτουργία των VLTs αποδυναμώνει την παράνομη αγορά και αυτό αποτυπώνεται πλέον με στοιχεία.

Αναφερόμενος στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων σημείωσε ότι κάνει σημαντική δουλειά στον τομέα της, καθώς τουλάχιστον 2.700 παράνομοι ιστότοποι περιλαμβάνονται πλέον στη «Blacklist» της. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έγιναν 1.500 νέες εγγραφές παράνομων ιστοσελίδων. «Γνωρίζουμε ότι συνεχείς ενέργειες και από την ελληνική αστυνομία, που πραγματοποιεί επιτυχείς εφόδους σε παράνομα μαγαζιά με φρουτάκια, παράλληλα με τον εντοπισμό παράνομων ιστοσελίδων. Αυτό που χρειάζεται είναι συστηματική δουλειά για την καταστολή του φαινομένου. Επίσης, χρειάζεται ενημέρωση του κοινού για τα νόμιμα και ρυθμισμένα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Ζίγκλερ.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, σχολίασε ότι την προηγούμενη χρονιά έγιναν επιπλέον βήματα προς την υλοποίηση του Οράματος 2020, που προβλέπει την καθιέρωση του ΟΠΑΠ ως εταιρεία ψυχαγωγίας και τυχερών παιγνίων παγκοσμίου επιπέδου. Σε σχέση με τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΟΠΑΠ, ο κύριος Κόουπ στάθηκε στο μεγάλο έργο τεχνολογικού μετασχηματισμού της εταιρείας, στην επένδυση του ΟΠΑΠ στο δίκτυο των καταστημάτων, τις online δραστηριότητες και την αυξανόμενη συνεισφορά των παιγνιομηχανημάτων (VLTs).

Στη βάση αυτή, ο κύριος Κόουπ στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο έργο τεχνολογικού μετασχηματισμού της εταιρείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο έχει ήδη βελτιώσει τη λειτουργία της εταιρείας και του δικτύου των καταστημάτων ΟΠΑΠ. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της εταιρείας για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της, τονίζοντας ότι περισσότερα από 500 νέα καταστήματα ΟΠΑΠ άνοιξαν το 2018.

Όσον αφορά στα VLTs, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ ανέφερε ότι σημειώθηκαν ενθαρρυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Επίσης, σημείωσε ότι η εταιρεία πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2018 και ότι σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 20.000 VLTs. Σε σχέση με τις onlineδραστηριότητες του ΟΠΑΠ, ο κύριος Κόουπ αναφέρθηκε στην πρόσφατη διάθεση του ΤΖΟΚΕΡ στο διαδίκτυο και σχολίασε ότι η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η συγκεκριμένη αγορά, μέσω μιας στρατηγικής που εστιάζει τόσο στην ανάπτυξη των διαδικτυακών πλατφορμών του ΟΠΑΠ, όσο και στην επένδυση της εταιρείας στο Stoiximan Group.

Τέλος, σε σχέση με τις προτεραιότητες της εταιρείας για το επόμενο διάστημα, ο κύριος Κόουπ τόνισε ότι ο ΟΠΑΠ σκοπεύει να ενισχύσει το ψυχαγωγικό στοιχείο των προϊόντων του. Επιπλέον, θα προωθηθούν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω επέκταση της εταιρείας στην online αγορά, την ενίσχυση των επιδόσεων του δικτύου των καταστημάτων ΟΠΑΠ, την αξιοποίηση εργαλείων πληροφορικής με επίκεντρο τον πελάτη και την ανάπτυξη της οικογένειας ηλεκτρονικών οικονομικών υπηρεσιών Tora. Όσον αφορά την ιπποδρομιακή δραστηριότητα σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους σε ένα περισσότερο υγιές περιβάλλον, από το οποίο προκύψουν πολλαπλά οφέλη με την ιπποδρομιακή κοινότητα στο επίκεντρο. Σημαντική αναφορά έκανε και στις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας οι οποίες μέσω των οποίων στηρίζεται έμπρακτα η ελληνική κοινωνία. Οι δράσεις αυτές εστιάζουν στους πυλώνες της υγείας, του αθλητισμού και της απασχόλησης.

Έγκριση του προγράμματος scrip dividend

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε επίσης το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερισμάτων (scrip dividend). Όπως σημείωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ , Σπύρος Φωκάς, πρόκειται για μια προαιρετική επιλογή που προσφέρεται στους μετόχους της, καθώς η εταιρεία εναρμονίζεται με βέλτιστες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από κορυφαίους ομίλους διεθνώς. Το πρόγραμμα, πενταετούς διάρκειας (2019 – 2023), παρέχει την ευχέρεια στους μετόχους να λάβουν το σύνολο του μερίσματος σε μετρητά ή/και να επανεπενδύσουν (μέχρι και το 90%) στο πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρείας. Το πρόγραμμα παρέχει ευελιξία στους μετόχους, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην εταιρεία την αξιοποίηση των χρηματικών της διαθεσίμων για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων επενδυτικών προγραμμάτων που θα προσθέσουν πολλαπλάσια αξία και τη διατήρηση της μερισματικής της πολιτικής υψηλών αποδόσεων.

Σχετικές ειδήσεις