ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΤΕ: σανίδα σωτηρίας το Δημόσιο

ΑΤΕ: σανίδα σωτηρίας το Δημόσιο
Ζημίες ύψους 117,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010 παρουσίασε ο όμιλος της ΑΤΕbank, έναντι κερδών 82,4 εκατ. ευρώ το...

Ζημίες ύψους 117,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010 παρουσίασε ο όμιλος της ATEbank, έναντι κερδών 82,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως αναφέρερται σε σχετική ανακοίνωση, αυτό αποδίδεται στη διατήρηση των αυστηρών κριτηρίων εκτίμησης των κινδύνων που έχουν αναληφθεί από τον όμιλο και στην αναγνώριση προβλέψεων απομείωσης ύψους 287,2 εκατ. ευρώ, καθώς και στις ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, η ATEbank θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ με τη στήριξη του βασικού της μετόχου, που είναι το ελληνικό Δημόσιο, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης.

Από το ποσό αυτό, μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και τα υπόλοιπα για την ενίσχυση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων του ομίλου.

Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, ο όμιλος ανακοίνωσε αυξημένα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη για ύψους 286,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37,4%, επισημαίνοντας πως το ύψος τους οργανικών προ προβλέψων κερδών του τρίτου τριμήνου (105,8 εκατ.) συνιστούν το υψηλότερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα του Ομίλου την τελευταία πενταετία.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους, το εννεάμηνο του 2010, ανήλθαν σε 613,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,4% έναντι του εννιαμήνου 2009, ενώ βελτίωση κατά 6,4% σημειώθηκε και σε τριμηνιαία βάση.

Επί του παρόντος αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την προθεσή του να συμμετάσχει στην αύξηση κατά τα δύο τρίτα, ενώ το υπόλοιπο θα καλύψει πιθανότητα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (αν και εξυφαίνονται και άλλα εναλλακτικά σενάρια).

Η ΑΤΕ πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο, στη συνέχεια θα εξαγοράσει τη συμμετοχή του δημοσίου, που θα ξαναβάλει τα λεφτά στο ταμείο του.

Πηγή: http://www.newscode.gr/trapezes/story/atebank-zimies-1172-ekat.-euro-sto-enneamino