ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΥΤ: Η ΕΚΤ αρνείται, οι αντιδράσεις εντείνονται…

ΝΥΤ: Η ΕΚΤ αρνείται, οι αντιδράσεις εντείνονται…

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν ούτως ώστε να μην υποχρεωθούν να ζημιωθούν από τα 55 δισ. ευρώ που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.

Μήνες τώρα, η προτεινόμενη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους «κρατάει» την ΕΚΤ, «μακριά» από τις ζημιές στις οποίες θα υποχρεωθούν άλλες τράπεζες και hedge funds και οι οποίες θα φτάσουν το 50% αν όχι περισσότερο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν χθες Τρίτη, είναι εκείνο της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με ελληνικό χρέος άλλης μορφής, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να επιφέρει ζημιές στην τράπεζα.

Οι συνομιλίες παραμένουν ρευστές και θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή, γράφει η εφημερίδα. Επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και των hedge funds, έχουν παραπονεθεί έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούν με νομική δράση για αυτή την επιμονή της κεντρικής τράπεζας να απαλλαγεί από τις απώλειες.

Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να δεχθεί απώλειες επί των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της.

Σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ιδέα να υποστεί απώλειες επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά το πρότυπο των ιδιωτών πιστωτών.

Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι συμμετέχουν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει ότι ασκεί τέτοιες πιέσεις.

Πηγή: www.newscode.gr