ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας «αργός εφιάλτης» για την ελληνική οικονομία

Ένας «αργός εφιάλτης» για την ελληνική οικονομία

Η πρόβλεψη είναι σαφής και όσο το δυνατόν πιο κατηγορηματικά γίνεται διατυπωμένη.

Αφορά σε έναν «εφιάλτη» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την διαμόρφωση της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Προέρχεται από τη μεγαλύτερη, ανεξάρτητη, εταιρία συναλλαγών πετρελαίου παγκοσμίως, την Vitol και υποστηρίζει πως σε όχι και τόσο μεγάλο βάθος χρόνου, η τιμή του αργού ενδέχεται να διαμορφωθεί ακόμα και στα 150 δολάρια το βαρέλι.

Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης αλλά και κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης προσπάθειας που θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση της, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να «μηδενίσει το κοντέρ» κάθε πρωτοβουλίας.

Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, θεωρούνταν επιβαρυμένοι οι προϋπολογισμοί που γίνονταν υπολογίζοντας τη μέση τιμή του αργού πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Εξ αυτού του γεγονότος και μόνο, συνάγεται πως ένα απότομο ξεπέταγμα της στα 150 δολάρια θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό.

Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πολύ πιθανό. Η απειλή εμπάργκο στο Ιράν, που τροφοδοτεί την Ελλάδα με το 35% των αναγκών της σε αργό, συνιστά μια παράμετρο του προβλήματος. Όπως και τα αντίποινα με τα οποία απειλεί η Τεχεράνη τη χώρα μας κι άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης.

Το γεγονός επίσης ότι η ροή φυσικού αερίου έπαψε να είναι ομαλή, είναι ένα άλλο ζήτημα. Κι όλα μαζί φτιάχνουν ένα κοκτέιλ που πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί για την ελληνική οικονομία.