ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt: Σενάριο διπλού νομίσματος στην Ελλάδα

Die Welt: Σενάριο διπλού νομίσματος στην Ελλάδα

Ένα παράδοξο εντοπίζει στα νέα μέτρα της Ελλάδας ο οικονομολόγος και πρόεδρος του Συνδέσμου μεσαίων επιχειρήσεων της Γερμανίας, Μάριο Όχοβεν.

«Η χώρα θέλει ταυτόχρονα ανάπτυξη και περιστολή δαπανών, μέσω της μείωσης των μισθών και της αύξησης της φορολογίας: Αυτό δεν γίνεται», τονίζει ο οικονομολόγος στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ως λύση προτείνει ένα σενάριο δύο νομισμάτων για την Ελλάδα. «Η ιδέα προβλέπει τη συνύπαρξη ευρώ και δραχμής». Οι πληρωμές των μισθών και των συντάξεων, τα νοίκια και οι συναλλαγές μεταξύ των Ελλήνων, θα γίνονται με το εθνικό νόμισμα.

Οι συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό θα γίνονται αντίστοιχα σε ευρώ, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του σχεδίου η ισοτιμία ευρώ-δραχμής θα είναι σταθερή, ένα προς ένα. Στη συνέχεια, η νέα δραχμή θα υποτιμάται κατά 2% μάξιμουμ, ανά μήνα, εξηγεί ο Μάριο Όχοβεν.

Με τον τρόπο αυτό η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα αυξηθεί, αργά μεν, ελεγχόμενα δε, ώστε να αποφευχθεί το σοκ μιας ξαφνικής υποτίμησης.

Με τον Μάριο Όχοβεν συμφωνεί ένας ακόμα Γερμανός οικονομολόγος. Ο Όλιβερ Χολτεμέλερ του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Χάλλε προσθέτει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν «λογική επιλογή», καθώς οι συνέπειες θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες χώρες του κοινού νομίσματος, ενώ θα ανακοπεί και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.