ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο - Ποιους κλάδους θα αφορούν

Επίδομα 534 ευρώ: Αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο - Ποιους κλάδους θα αφορούν

Επίδομα 534 ευρώ: Aρχές Απριλίου αναμένεται να εξοφληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είναι δικαιούχοι και τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Μάρτιο.

Επίδομα για 21 ημέρες, δηλαδή 374 ευρώ, θα λάβουν εργαζόμενοι σε κομμωτήρια και ινστιτούτα περιποίησης νυχιών, οι οποίοι επέστρεψαν στις δουλείες τους από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου, δηλαδή για την περίοδο 22-31 Μαρτίου, οι εργαζόμενο θα λάβουν αναλογία του μισθού τους. Αντίθετα, όσοι παραμείνουν έως το τέλος του Μαρτίου σε αναστολή σύμβασης θα λάβουν ολόκληρο το επίδομα 534 ευρώ από το κράτος και τίποτα από τον εργοδότη.

Αρχές Απριλίου αναμένεται να εξοφληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είναι δικαιούχοι και τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο στο μέτρο αναστολής σύμβασης τέθηκε για πρώτη φορά και προϋπόθεση τζίρου της επιχείρησης.

Έτσι, όσες επιχειρήσεις δεν ήταν επιλέξιμες λόγω τζίρου, δεν μπορούσαν να υποβάλλουν δηλώσεις αναστολών για τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πως οι αναστολές Μαρτίου αφορούσαν εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως 31/01/2021.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ - «Βρέχει» λεφτά: Πληρώνονται επιδόματα και παροχές - Δικαιούχοι και ποσά

Επίδομα 534 ευρώ και τον Απρίλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα των 534 ευρώ να δοθεί και τον Απρίλιο, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, αλλά και για τις πληττόμενες.

O γνωστός δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς μίλησε στο Newsbomb.gr για το ποιοι εργαζόμενοι εκτιμά ότι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα έχουν:

  • Υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις που παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους για όσο διάστημα διαρκέσει το «λουκέτο» τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους για το διάστημα αυτό.
  • Προαιρετικά οι επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργήσουν για το διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους έως την 30η Απριλίου. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους για το προαναφερθέν διάστημα
  • Προαιρετικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την 1η έως την 30η Απριλίου. Έτσι θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε αναστολή. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι «ρήτρες» (όπως η μείωση τζίρου) που ίσχυσαν για πρώτη φορά κατά τον μήνα Μάρτιο.

«Αναφορικά με τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε αναστολή» εκτίμησε ο κ. Τσουκαλάς. Ωστόσο, «θα συνεχίσουν να ισχύουν οι "ρήτρες" μείωσης τζίρου που ίσχυσαν για πρώτη φορά κατά τον τρέχοντα μήνα» συμπλήρωσε ο γνωστός δικηγόρος.

«Όσοι εργαζόμενοι βγουν σε αναστολή τον Απρίλιο, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών της αναστολής (17,8 ευρώ/μέρα)» κατέληξε.

Οι τελικές αποφάσεις θα διαμορφωθούν ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα και τις αποφάσεις που θα ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κωδικός «άρση lockdown»: Με το βλέμμα στο Πάσχα - Οι ημερομηνίες για αγορά, εστίαση, μετακινήσεις