ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη μεγάλων funds για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Μάχη μεγάλων funds για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ
INTIME

Σε μάχη μεγάλων διεθνών επενδυτικών funds για τη διεκδίκηση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας εξελίσσεται ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της θυγατρικής του.

Εννέα μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι που διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία πάνω από 9 τρισ. δολ. στον πλανήτη περνούν στην επόμενη και τελευταία φάση του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε στις 15 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ.

Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας άναψε το «πράσινο» φως σε αυτήν και έτσι τα εννέα funds που προκρίνονται είναι (με αλφαβητική σειρά):

  • ARDIAN Infrastructure Fund

Το γαλλικό fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 103 δισ. δολ. και επενδύει σε ενέργεια και υποδομές.

  • BCI - British Columbia Investment Management Corporation

Πρόκειται για εταιρεία που διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά κεφάλαια του δημόσιου τομέα στη Μεγάλη Βρετανία και περιουσιακά στοιχεία 112 δισ. δολ.

  • BLACKROCK - BlackRock Alternatives Management, LLC

Η αμερικανική BlackRock είναι ίσως από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες και διαχειρίζεται κεφάλαια 8,67 τρισ. δολ. Εχει συμμετοχές σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

  • CVC Capital Partners - Advisers Company, S.a.r.l.

Πρόκειται για το αμερικανικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 117,8 δισ. δολ. και έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τις τοποθετήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας αλλά και τις συμμετοχές για την απόκτηση της Vivartia και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

  • F2i - Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A.

Ιταλική επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. και είναι τοποθετημένη σε εταιρείες διανομής φυσικού αερίου και ενέργειας, καθώς και σε αεροδρόμια της χώρας.

  • First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.

Το συγκεκριμένο fund προέρχεται από την Αυστραλία και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 175 δισ. δολ. σε υποδομές. Ανάμεσά τους στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Σουηδία, ενώ σε δίκτυα ενέργειας έχει επενδύσει και στις χώρες της Φινλανδίας και της Γερμανίας. Είναι επίσης τοποθετημένη σε εταιρεία ύδρευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • KKR - Kohlberg Kravis Roberts & Co. LP

Είναι από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 250 δισ. δολ. Η εταιρεία συγκαταλέγεται στη λίστα των φιναλίστ επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

  • MACQUARIE Group Limited

Αυστραλιανό fund με συνολικά κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιό του ύψους 420 δισ. δολ. Στις υποδομές έχει επενδύσει 124,4 δισ. δολ. Διεκδικεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ είναι τοποθετημένο σε ενεργειακά δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Φιλανδία, στη Γερμανία και στην Ισπανία.

  • OHA - Oak Hill Advisors LLP

Πρόκειται για πολυεθνικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 49 δισ. δολ.

Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν έναν ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Πηγές εκτιμούν ότι η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να πάρει δεσμευτικές προσφορές εντός του καλοκαιριού.