ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Καλύφθηκε το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό

Τράπεζα Πειραιώς: Καλύφθηκε το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό
INTIME

Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα για την εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 1,20 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς. 

Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, μέσω του οποίου θα διατεθεί το 85% των νέων τίτλων σε ξένους επενδυτές και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καλύφθηκε το ζητούμενο ποσό της έκδοσης.

Αυτό σημάνει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η υπερκάλυψη θα αυξηθεί σημαντικά, μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολούθως, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, η διοίκηση του συστημικού ομίλου θα πρέπει να αποφασίσει για την κατανομή των νέων μετοχών στους ενδιαφερομένους. Κριτήρια για την επιλογή δεν θα είναι μόνο οι τιμές των προσφορών που θα έχουν υποβληθεί, αλλά και η ποιότητα των επενδυτών.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης, οι νέοι μεγαλομέτοχοι της τράπεζας αναμένεται να είναι οι Paulson Co, Helikon Investment και Αριστοτέλης Μυστακίδης, που διατηρούν αυτή τη στιγμή μειοψηφικά ποσοστά.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά των μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Νέοι Μέτοχοι (πλην των cornerstone investors): 45,02%.
  • ΤΧΣ: 27%.
  • John Paulson: 18,62%.
  • Helikon: 5,22%.
  • Aριστοτέλης Μυστακίδης: 2,90%.
  • Μέτοχοι πριν από την ΑΜΚ: 1,25%.

Σημειώνεται ότι με την άντληση των κεφαλαίων από την αύξηση, ο συστημικός όμιλος πετυχαίνει τα εξής:

  1. Εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να προχωρήσει στις επόμενες εμπροσθοβαρείς κινήσεις μείωσης των κόκκινων δανείων.
  2. Θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο των stress tests με βάση τα ενισχυμένα μετά την αύξηση κεφάλαια.
  3. Επιταχύνεται η επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας με τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, συνθήκη απαραίτητη για τη βελτίωση του προφίλ της.
  4. Εξασφαλίζει πόρους για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας, στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.