ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις 1 στα 10 νοικοκυριά είναι πρόθυμο να δαπανήσει χρήματα για την αναβάθμιση της κατοικίας του

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για το νέο «Εξοικονομώ»
Μόλις 1 στα 10 νοικοκυριά είναι πρόθυμο να δαπανήσει χρήματα για την αναβάθμιση της κατοικίας του.
INTIME

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για το νέο «Εξοικονομώ», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών, τα ελληνικά νοικοκυριά δείχνουν απροθυμία στο να προχωρήσουν σε δαπάνες βελτίωσης – ανανέωσης της κατοικίας τους.

Στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που συλλέχθηκαν τον Ιούλιο δείχνουν πως τα περισσότερα νοικοκυριά δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε σημαντικές δαπάνες για τη βελτίωση της κατοικίας τους εντός των επόμενων 12 μηνών. Το δε ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που δηλώνει ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους εντός ενός χρόνου περιορίστηκε στο 10,4%, από 12% τον Ιούνιο.

Να σημειωθεί πως το νέο «Εξοικονομώ» θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 632 εκατ. ευρώ και στοχεύει να κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους. Στην περίπτωση αυτή το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 40% και φτάνει έως 75%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ για την ίδια συμμετοχή σχεδιάζεται ένα ασφαλές χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε αυτή να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης (75%) προβλέπεται για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν για πρώτη φορά και ιδιοκτήτες για σπίτια που ενοικιάζουν, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής το χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία. Στην περίπτωση αυτή η επιδότηση είναι οριζόντια (40%) και προσαυξάνεται κατά 10% εάν υποβληθεί αίτημα για όλη την πολυκατοικία.

Επιλέξιμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θεωρούνται κατοικίες, μονοκατοικίες και διαμερίσματα που είναι νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, που έχουν καταταχθεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄ και διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα για μία μόνο αίτηση ή περισσότερες από μία εάν πρόκειται για πολυκατοικία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ιστορικός καύσωνας σαρώνει τη χώρα - Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς