ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ
INTIME

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται στο τέλος του Νοεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων ώστε οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές να καταθέσουν τις οικονομικές προτάσεις τους.

Η επίσπευση έρχεται κατόπιν πιέσεων από τις Βρυξέλλες για κλείσιμο της υπόθεσης, η οποία συνεχίζει να κοστίζει στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί επειδή στο παρελθόν το ελληνικό Δημόσιο παρείχε κρατικές ενισχύσεις 160 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να ανακτηθούν από το κράτος, διαφορετικά για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης η Ελλάδα θα πληρώνει πρόστιμα. Προκειμένου να μην εφαρμοσθεί η απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν αποφάσισε να «σπάσει» η βιομηχανία σε δυο κομμάτια και να ακολουθήσουν διαγωνισμοί για την παραχώρησή τους.

Η ιδιωτικοποίηση έχει φτάσει στην τελική ευθεία και στις εκκρεμότητες που καλούνται ο Ειδικός Διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ να επιλύσουν είναι η διαμόρφωση των κειμένων μεταβίβασης που θα υπογραφούν με τον νέο επενδυτή.

Οσον αφορά στην τύχη των περίπου 1.000 εργαζομένων της επιχείρησης, πληροφορίες θέλουν να απολύονται. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να αναζητά ήδη τα σχετικά κονδύλια για την αποζημίωσή τους.

Προς κλείσιμο λέγεται ότι οδηγείται και η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που απαιτείται για να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο Δημόσιο.

Τα τρία υποψήφια επενδυτικά σχήματα που παραμένουν στην κούρσα διεκδίκησης είναι τα εξής: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS και COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED.