ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρή εμπλοκή στο PSI ξένου δικαίου!

Σοβαρή εμπλοκή στο PSI ξένου δικαίου!

«Κολλημένο» φέρεται να είναι το PSI για ομόλογα ξένου δικαίου, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, όπως αναφέρει το Bloomberg, 20 από τις 36 συναντήσεις, οι κάτοχοι ομολόγων είτε απέρριψαν την πρόταση τηκυβέρνησης, είτε διέκοψαν τις συνομιλίες είτε απέτυχαν να συγκεντρώσουν απαρτία.

Ειδικότερα για 11 σειρές ομολόγων το αίτημα απορρίφθηκε και για επτά υπήρξε αναβολή. Σε δυο περιπτώσεις το θέμα παραμένει υπό διερεύνηση καθώς δεν υπήρξε απαρτία, ενώ για 16 σειρές δόθηκε η έγκριση από τη συνέλευση.

Αναλυτικότερα είχαμε απόρριψη του PSI σε ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ και 120 δισ. γιεν, αναβολή στη λήψη απόφασης για ομόλογα αξίας 1,525 δισ. εκατ. ευρώ, έλλειψη απαρτίας σε ομόλογα αξίας 1,78 δισ. ευρώ και 650 εκατ. ελβετικών φράγκων, ενώ η έγκριση για PSI δόθηκε σε ομόλογα αξίας 11,1 δισ. ευρώ και 25 δισ. γιεν, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ποσό που είχε ανακοινωθεί στην ολοκλήρωση του PSI που αφορούσε και τα ομόλογα του ελληνικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η μη έγκαιρη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο, τα οποία δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, δεν συνιστά χρεοκοπία.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ύψους 177 δισ. ευρώ, τα οποία κουρεύτηκαν σε ποσοστό 53,5%, αποφέροντας απομείωση του χρέους κατά 95 δισ. ευρώ.