ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι ωφελούνται από τις νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME

Aνάσες δίνουν στα νοικοκυριά τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, με το συνολικό όφελος για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει και ρεύμα και αέριο να αγγίζει τα 100 ευρώ για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου.

Με την διεθνή τιμή του φυσικού αερίου να έχει εκτοξευθεί στα 134,20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και την χονδρική τιμή ενέργειας να κινείται ήδη πάνω από τα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα η κυβέρνηση παραδέχεται πως οι δυνατότητες παρέμβασης της είναι πολύ περιορισμένες. Και αυτό το βλέπει και η κοινωνία.

Όπως έδειξε η έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr σχεδόν 8 στα 10 νοικοκυριά αγωνιούν πως τα έξοδα του νοικοκυριού τους για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα αυξηθούν περαιτέρω, ενώ το 72,2% δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένο με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που χορήγησε για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το πόσο ικανοποιητικά καλύπτει το νοικοκυριό τους η κυβερνητική επιδότηση, το 41,4% των συμμετεχόντων απάντησε πως οι επιδοτήσεις δεν είναι και τόσο ικανοποιητικές, ενώ το 30,8% απάντησε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. Τα ποσοστά αυτά αθροίζονται στο 72,2%.

Τριπλή εξαγγελία

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε χθες στα πλαίσια της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό 2022 πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μηνιαία ενίσχυση των 39 ευρώ που λαμβάνουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες για τον μήνα Νοέμβριο πρόκειται να ανέβει το Δεκέμβριο τουλάχιστον στα επίπεδα των 49,5 ευρώ. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα, από 45 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση δίνεται για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβάτ μηνιαίως. Όσοι έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις θα έχουν πολύ μικρό όφελος από την κυβερνητική παρέμβαση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου από το 16% θα ανέλθει στο 40% για τον μήνα Δεκέμβριο. Με βάση αυτό το 40%, εκτιμάται ότι η ωφέλεια θα ξεπεράσει τα 34 ευρώ για το μήνα Δεκέμβριο. Να σημειωθεί πως ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε, ότι τα νοικοκυριά για τον μήνα Οκτώβριο θα έχουν ένα όφελος της τάξης των 11 ευρώ ανά μεγαβάτ και 16 ευρώ ανά μεγαβάτ τον Νοέμβριο. Οι εκπτώσεις αυτές θα δοθούν αναδρομικά μέσω των λογαριασμών του Δεκεμβρίου.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Αλλά ο πρωθυπουργός έκανε και μια εξαγγελία σημαντική για τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε, η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Πέραν τον ανωτέρω, τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος προχωρούν στη δημιουργία μόνιμου και αυτόματου μηχανισμού αντιστάθμισης που θα παρέχει προστασία μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει αποκρυσταλλώσει τον μηχανισμό αυτό, προσδιορίζοντας τα εισοδηματικά και καταναλωτικά κριτήρια των ομάδων του πληθυσμού που θα ενισχύονται όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται.

Και το πως θα κατανείμει τις ενισχύσεις η κυβέρνηση είναι σημαντικό, καθώς νέοι και συνταξιούχοι εμφανίζονται να έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Από την έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr. προκύπτει πως το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θεωρεί μη ικανοποιητικές τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου είναι η ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Το 75,8% των ερωτηθέντων της εν λόγω ομάδας θεωρεί πως οι επιδοτήσεις δεν είναι τόσο ικανοποιητικές ή δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. Ακολουθεί, η ηλικιακή ομάδα των 45-54 ετών με το ποσοστό των «ανικανοποίητων» να είναι στο 74,5%, η ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών με το 74% να θεωρεί πως οι επιδοτήσεις δεν είναι τόσο ικανοποιητικές ή δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω το ποσοστό των «ανικανοποίητων» είναι στο 72%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

The Bachelor: Η πρώτη ανάρτηση της νικήτριας Αθηνάς – Καμία αναφορά στον Αλέξη Παππά

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τη δολοφονία γυναίκας

Κακοκαιρία Κάρμελ: Επιμένει με βροχές, τσουχτερό κρύο και χιόνια-Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά