ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr – Πασχαλινό τραπέζι: «Πετάει» στα 15 ευρώ το αρνί -Το κόστος για μια οικογένεια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr – Πασχαλινό τραπέζι: «Πετάει» στα 15 ευρώ το αρνί -Το κόστος για μια οικογένεια
Πόσο θα κοστίσει ένα τραπέζι 5 ατόμων;
INTIME

Ακρίβεια: Την εκτίμηση ότι κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα ο καταναλωτής θα πληρώσει το αρνί από 8 έως 15 ευρώ το κιλό έκανε μιλώντας στο Newsbomb.gr, o Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) - Στα ύψη και οι τιμές στα βασικά αγαθά, με αποτέλεσμα το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα να αναμένεται να κοστίσει πανάκριβα - Κρέας, γλυκά, ψωμί πωλούνται σε τιμές πολύ υψηλότερες από πέρυσι.

Οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών μετακυλίονται στο πασχαλινό τραπέζι.

Για το πατροπαράδοτο αρνί του Πάσχα μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Σύμφωνα με τον ίδιο: «ακόμα γίνονται εξαγωγές ντόπιων αμνοεριφίων για το Πάσχα των Καθολικών, οπότε ακόμα δεν έχουμε εικόνα για τα αποθέματα και πώς αυτά θα διαμορφωθούν. Πάντως τα αρνιά που εξάγουμε σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία αυτήν τη περίοδο είναι μικρά σε μέγεθος, γιατί αυτά προτιμούν στις χώρες αυτές, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που το Πάσχα πουλάμε μεγαλύτερα αρνιά».

Όπως είπε ο κ. Πεβερέτος, ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να συνυπολογιστεί φέτος είναι ότι στη χώρα μας θα έχουμε λιγότερες εισαγωγές από τη Ρουμανία, τόσο λόγω του κόστους όσο και του γεγονότος ότι οι Ρουμάνοι έχουν ξεκινήσει εξαγωγές σε αραβικές χώρες.

Τιμή σε αρνί και κατσίκι

Επιπλέον τα κατσίκια φέτος είναι σε έλλειψη σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να είναι υψηλότερα από αυτή για τα αρνιά και κυμαίνεται στα 8 - 10 ευρώ το κιλό».

Και πρόσθεσε: «τα αρνιά ανάλογα με τη ζήτηση φέτος θα κυμανθούν στα 7-8 ευρώ το κιλό για τους κτηνοτρόφους και τις τελευταίες ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα δεν αποκλείεται να ανέβει και στα 9 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά την τιμή που θα αγοράσει ο καταναλωτής το αρνί για το Πάσχα εκτιμούμε ότι στη Βαρβάκειο θα κυμανθεί στα 8-9 ευρώ το κιλό. Όμως στα περιφερειακά κρεοπωλεία θα είναι ακριβότερο και θα κυμαίνεται στα 11 – 12 ευρώ το κιλό. Μάλιστα δεν αποκλείεται να φτάσει και στα 15 ευρώ το κιλό».

Το πασχαλινό τραπέζι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ενδεικτικά ένα τραπέζι πέντε ατόμων θα κοστίσει:

  • Αρνί: 12,5€/ κιλό (από 10,5 €)
  • Κατσίκι: 13€/ κιλό (από 11 €)

Ψήσιμο σε:

  • Φούρνο της γειτονιάς (15 € – 20 €)
  • Στη σούβλα (κάρβουνα 15 κιλά: 16€ (από 15 €)

Οι τιμές σε βασικά αγαθά:

  • Ψωμί (1 κιλό): 2,40€ (από 1,90 €)
  • Αυγά (6άδα) 2,17 € (από 2,10 €)
  • Τσουρέκι (κιλό): 13€ (από 11 €)
  • Μαρούλι (τμχ): 1,10 € (από 0,50€)
  • Ντομάτες (1 κιλό): 3€ (από 1,50 €)
  • Πατάτες (1 κιλό): 1,50€ (από 0,90€)
  • Αναψυκτικά (1,5 λίτρο): 1,20€ (από 1,10 €)
  • Σύνολο: 62€ – 63,5€ (από 50,5 €)

Αύξηση τιμών στις λαϊκές αγορές και μείωση τζίρου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος τόνισε στο Newsbomb.gr: «είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων έχει τριπλασιαστεί. Ξεκινάμε από την ενέργεια και επεκτείνεται και στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα) και μεταφορικά. Παρόλα αυτά στις λαϊκές αγορές υπάρχει μια σταθερότητα τον τελευταίο μήνα αλλά δεν παύουν να είναι πιο ακριβές από πέρσι. Βέβαια ακόμα και έτσι, στη λαϊκή τα προϊόντα είναι πολύ φθηνότερα από τα σούπερ μάρκετ (30% - 40%) αλλά είμαστε 30% ακριβότεροι από πέρσι. Επίσης με όλα αυτά τα κρύα του χειμώνα πολλά προϊόντα είναι δυσεύρετα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι οι πατάτες κρατιούνται ακριβά στα 80 – 90 λεπτά, τα πορτοκάλια 60 – 70 λεπτά, τα μήλα 1 ευρώ. Παρότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο στις λαϊκές αγορές έχουμε μείωση τζίρου της τάξεως του 30% – 40%. Η επισιτιστική κρίση για την οποία μιλάμε όλοι θα έρθει διότι δεν θα μπορεί να τα αγοράσει ο κόσμος».

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «λυγίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Κόβουν και τα στοιχειώδη

Σχετικές ειδήσεις