ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι 2022 – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σάλος με την αισχροκέρδεια – Αυξήσεις 50%

Πασχαλινό τραπέζι 2022 – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σάλος με την αισχροκέρδεια – Αυξήσεις 50%
Αυξημένες είναι και οι τιμές σε λαχανικά, οπωροκηπευτικά και φρούτα.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι με τις τιμές να έχουν πάρει «φωτιά» - Η ακρίβεια δεν έχει προηγούμενο φέτος - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης

Μια εβδομάδα έμεινε μέχρι την Κυριακή του Πάσχα και τα ελληνικά νοικοκυριά ετοιμάζονται για το μεγάλο καθιερωμένο πασχαλινό τραπέζι.

Με την ακρίβεια να καλπάζει, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης κάνει λόγο στο Newsbomb.gr για φαινόμενα αισχροκέρδειας αφού «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται αδικαιολόγητες αυξήσεις τις τάξεως του 30% στις οποίες αν προστεθούν και οι προηγούμενες σημαίνει ότι φέτος το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 50% σε σχέση με πέρσι».

Αναλυτικά ο κ. Λεχουρίτης αναφέρει στο Newsbomb.gr μια σειρά προϊόντων που σημειώνουν μεγάλη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα:

  • Ντομάτες: Από 1,50 - 2 ευρώ το κιλό, αυξήθηκαν στα 2,50 ευρώ το κιλό
  • Φράουλες: Από 1 ευρώ το κεσεδάκι, αυξήθηκε στα 1,50 ευρώ
  • Μαρούλια: Από 0,50 ευρώ το κιλό, αυξήθηκαν στα 0,75 ευρώ το κιλό
  • Πορτοκάλια: Από 0,70 ευρώ το κιλό, αυξήθηκαν στο 1 ευρώ το κιλό
  • Σπανάκι: Από 1 ευρώ το κιλό, αυξήθηκε στα 2 ευρώ το κιλό
  • Αρνί: Από 10-11 ευρώ το κιλό πέρσι, φέτος θα κυμανθεί στα 13-15 ευρώ το κιλό

Συνολικά φέτος, σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη το πασχαλινό τραπέζι για μια οικογένεια θα φτάσει τα 296 ευρώ από 210 ευρώ που είχε στοιχίσει το 2021.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στην αγορά κρέατος

Ελληνικά είναι στην πλειοψηφία τους τα αμνοερίφια που βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών για το φετινό Πάσχα, με παράγοντες τής αγοράς να κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που τα περασμένα χρόνια καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τα κόστη για τους Ρουμάνους εξαγωγείς και «πλέον δεν τους συμφέρει να στέλνουν τα αρνιά τους στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν ανοίξει τις αγορές των αραβικών κρατών, όπου μπορούν να πωλούν σε υψηλότερη τιμή».

Καθώς το Πάσχα των Καθολικών είναι μια εβδομάδα πριν από το Ορθόδοξο, ο κ. Πεβερέτος τόνισε ότι πολλά μικρά αρνιά, κυρίως αυτά έως 7 κιλά έχουν φύγει για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η τιμή με την οποία θα προμηθευτούν οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα το αρνί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ δεν θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό. Μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι όπως είπε «και πάλι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι αναγκάζονται να δώσουν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους».

«Για να φτάσουμε ένα αρνί στα 15 κιλά, και να καλύψουμε μόνο τα έξοδά του θα πρέπει να το πουλήσουμε 10 ευρώ το κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής, ηλεκτρικό ρεύμα και ζωοτροφές έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα», είπε και πρόσθεσε πως «η τιμή που θα πουληθεί από τον κτηνοτρόφο το αρνί φέτος θα είναι, κατά μέσο όρο, 8 ευρώ το κιλό».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν και φέτος δεν θα έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αμνοερίφια λέγοντας ότι «φέτος αναμένουμε πολλοί να πάρουν μισό αρνί, με αποτέλεσμα να φτάσουν για όλους».

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια – Πάσχα: Οι δύο κινήσεις για να αγοράσουμε φθηνότερο τον οβελία – Πού θα φτάσει η τιμή του