ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε η δωρεά χρηματικών ποσών δεν γίνεται δεκτή από την εφορία

Πότε η δωρεά χρηματικών ποσών δεν γίνεται δεκτή από την εφορία
INTIME

Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές προς συζύγους ή εγγονούς εφαρμόζεται μόνο υπό την προϋπόθεση μεταφοράς μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον η δωρεά αφορά χρηματικό ποσό.

Η θέσπιση του ως άνω αφορολόγητου ορίου, που καθιερώθηκε και άρχισε να ισχύει από 1.10.2021, αποτελεί μια διευκόλυνση που έχει τύχει ήδη ευρείας εφαρμογής από πλειάδα φορολογούμενων.

Ωστόσο, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη και επαναλαμβάνεται μέσω πρόσφατης απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, απαραίτητη προϋπόθεση συνιστά η μεταφορά του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή προς τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Εν αντιθέσει, σε περίπτωση κατά την οποία επιλέχθηκε η κατάθεση του δωριζόμενου ποσού σε μετρητά από τον δωρητή προς τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου, η φορολογική αρχή έκρινε ότι δεν υφίσταται «μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» και προέβη σε καταλογισμό φόρου δωρεάς με συντελεστή 10% (Α΄ κατηγορία) χωρίς προηγουμένως να αφαιρεθεί το εφάπαξ αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ.

Παρότι ο φορολογούμενος προσέβαλλε την ως άνω πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, η ενδικοφανής προσφυγή του δεν έγινε δεκτή από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία επικύρωσε την εκδοθείσα από την φορολογική αρχή πράξη.