Οι υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν ως τις 30 Δεκεμβρίου

Αγώνα δρόμου για να προλάβουν όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις που «στριμώχνονται» στα τέλη του έτους δίνουν περισσότεροι από 8.500.000 φορολογούμενοι για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα, προσαυξήσεις αλλά και ποινικές κυρώσεις. 

Οι υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν ως τις 30 Δεκεμβρίου
INTIME
3'

Εως τις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι πολίτες με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα που έχουν επιλέξει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε δόσεις να πληρώσουν την 6η κατά σειρά για να μη θεωρούν εκπρόθεσμοι. Ακολουθούν άλλες δύο δόσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί η εξόφληση του εν λόγω φόρου που φέτος ήταν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στις κλίμακες και τα αφορολόγητα ποσά.

Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις. Στο τέλος του μήνα λήγει η 8η δόση ΕΝΦΙΑ καθώς η αποπληρωμή του συγκεκριμένου φόρου ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα από τον φόρο εισοδήματος. Ωστόσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν άλλες 2 δόσεις για να εξοφλήσουν τον φόρο, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Συνολικά ο συνολικός λογαριασμός ΕΝΦΙΑ για 6.100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται σε 1,72 δισ. ευρώ και για 71.000 νομικά πρόσωπα 530 εκατ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις όμως δεν τελειώνουν με αυτούς τους δύο φόρους καθώς περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου είτε να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας είτε να καταθέσουν ηλεκτρονικά πινακίδες. Διαφορετικά, το πρόστιμο ανέρχεται στο ισόποσο των τελών. Πάντως, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση για την αποπληρωμή τους, αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Συνήθως αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν λήξει ο μήνας.

Το ύψος των τελών κυκλοφορίας παραμένει ίδιο με πέρυσι και τα ειδοποιητήρια για τους κωδικούς ηλεκτρονικής πληρωμής βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ενότητα myCar. Με τους κωδικούς taxisnet μπορεί κανείς να αντλήσει στοιχεία για την πληρωμή αλλά και για την κατάθεση πινακίδων.

Αν πάλι κάποιος δεν θέλει να εκτυπώσει τα τέλη κυκλοφορίας με τη χρήση κωδικών, μπορεί να το πράξει από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρώντας απλώς τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το έτος των τελών κυκλοφορίας, δηλαδή το 2023.

Πολύ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι που πιάνονται κάθε χρόνο στην τσιμπίδα των τεκμηρίων ή προχώρησαν μέσα στο 2022 στην απόκτηση κάποιος περιουσιακού στοιχείου που δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν από τα φετινά εισοδήματά τους. Στην περίπτωση αυτή οι επιλογές που έχουν είναι είτε να δουν αν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αγορές αυτές από ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών ή να υποβληθούν δηλώσεις για δωρεά ή γονική παροχή σε χρήμα.

Αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου βρίσκονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα καταφέρουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ενώ αντίθετα όσοι έχουν φροντίσει και έχουν πληρώσει με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα κερδίσουν μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.

Με βάση το ισχύον καθεστώς ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματός του, δηλαδή 4.500 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων είναι 4.000 ευρώ, τότε για τη διαφορά των 500 ευρώ θα χρεωθεί με έξτρα φόρο 22%, δηλαδή 110 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή