ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι γλιτώνουν την επιστροφή των ενισχύσεων

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι γλιτώνουν την επιστροφή των ενισχύσεων
Eurokinissi

Τον δρόμο για τον επανυπολογισμό του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας προκαταβολής για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κλήθηκαν να επιστρέψουν στο κράτος εφάπαξ και με τόκο το 100% των ενισχύσεων άνοιξε η νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών 

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και όσες διαπιστωθεί ότι τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων θα απαλλαγούν από την έντοκη και εφάπαξ επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας.

Μάλιστα παρασχέθηκε και η δυνατότητα έκπτωσης 15% επί του επιστρεπτέου ποσού για την εφάπαξ καταβολή, εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το κρατικό δάνειο που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023. Με την κοινή υπουργική απόφαση:

Για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά τη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε έως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου τον έναν μήνα αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν ποσά προς επιστροφή θα διαγραφούν τα ποσά και θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελουμένους.

Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και έχουν τηρηθεί οι όροι διατήρησης του προσωπικού, παρέχεται η έκπτωση 15% στην περίπτωση που καταβληθεί το ποσό εφάπαξ.