ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Sixt και η οικογένεια Θεοχαράκη, η ΕΑΣ και η επιστροφή φόρου της Folli Follie

Η Sixt και η οικογένεια Θεοχαράκη, η ΕΑΣ και η επιστροφή φόρου της Folli Follie

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Folli Follie

Μπορεί προ ημερών η φορολογική διοίκηση να έτρεξε ένα μαζικό συμψηφισμό επιστροφών φόρων και φορολογικών οφειλών, ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν αφορούσε τους πάντες. Για παράδειγμα δεν αφορούσε την Folli Follie που έχει να λαμβάνει σημαντικούς ύψους επιστροφές από την ΑΑΔΕ. Πως και έτσι; Στα πλαίσια της συμφωνίας εξυγίανσης που επικυρώθηκε από το πτωχευτικό δικαστήριο είχαν αποσαφηνισθεί οι υποχρεώσεις της Folli Follie προς την εφορία. Ωστόσο, ενδιάμεσα η εταιρεία κατέβαλε φόρους στην ΑΑΔΕ που βάσει της δικαστικής απόφασης δεν είχε την υποχρεώσει να καταβάλει. Όταν έγινε αυτό αντιληπτό η διοίκηση της εταιρείας υπό τον Γιώργο Σάμιο κίνησε τις διαδικασίες ανάκτησης – συμψηφισμού των χρημάτων αυτών. Ωστόσο, η ΑΑΔΕ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το συμψηφισμό της Folli Follie, όπως έκανε προσφάτως για 202.000 ΑΦΜ!

Οι εξελίξεις στη Sixt

Σχεδόν το 30% των εσόδων της Μοτοδυναμικής το 2022 προήλθε από τη δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων, την Lion Rental που διαχειρίζεται το σήμα Sixt. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της Sixt ανήλθαν σε 43,4 εκατ. ευρώ , αυξημένες κατά 85,2% σε σύγκριση με το 2021. Στο τέλος του 2022 η αξία του στόλου της Sixt - τα ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου της Μοτοδυναμικής που περιλαμβάνουν οχήματα ενοικίασης και λειτουργικής μίσθωσης – ανήλθε σε 41,3 εκατ. ευρώ. Αυτή η επέκταση σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στη χορήγηση δανείων ύψους 8 εκατ. ευρώ που παρασχέθηκαν από τη Μοτοδυναμική για τη χρηματοδότηση της αύξησης του στόλου αυτοκινήτων της Sixt. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως μέσα στο 2023 η Μοτοδυναμική θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του 19,5% της Sixt που βρίσκεται στα χέρια της ΤΕΟΔΟΜΗ της οικογένειας Θεοχαράκη. Πόσο αποτιμάται αυτό; Στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Lion Rental

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Μοτοδυναμική απέκτησε το 80,5% της Lion Rental στο τέλος του 2018 μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καταβάλλοντας 15 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 19,5% παρέμεινε στους παλαιούς μετόχους, ήτοι στην ΤΕΟΔΟΜΗ της οικογένειας Θεοχαράκη. Μετά την «ένεση» των 15 εκατ. ευρώ οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν στην μείωση των οφειλόμενων δανείων σε 18 εκατ. ευρώ, την αναχρηματοδότηση τους για δέκα έτη, αλλά και στην χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, με το εν λόγω δάνειο να έχει ορίζοντα λήξης το 2028. Με τις κινήσεις αυτές η εταιρεία μπήκε σε ενάρετη πορεία και σήμερα , όπως προαναφέραμε, σημειώνει μεγάλους τζίρους και κερδοφορία.

Δίμηνη παράταση

Περισσότερα από 9 χρόνια έχει απαιτήσει η εκκαθάριση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος καταργήθηκε το 2014 μετά από 37 χρόνια δραστηριοποίησης. Παρόλα αυτά με νέα απόφαση δόθηκε μια δίμηνη παράταση έως τις 31/05/2023 για την ολοκλήρωση του χρόνου εκκαθάρισης του ΟΠΕ. Το αξιοσημείωτο είναι πως από το 2014 έως σήμερα έχουν υπάρξει τρεις διαφορετικοί εκκαθαριστές του ΟΠΕ. Ο πρώτος δε εκκαθαριστής του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου ήταν ο νυν γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Κουλοχέρης. Σήμερα εκκαθαριστής είναι ο δικηγόρος Δημήτρηςς Μπράμης, ο οποίος εμφανίζεται παράλληλα να είναι και ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ΕΑΣ μετακομίζει

Παρότι το project για το Πάρκο Υπουργείων στα 170 στρέμματα των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό δεν προχωρά, χθες επήλθε αλλαγή του καταστατικού της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και μεταφορά της έδρας της από τον Υμηττό στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας. Η αλλαγή αυτή θα λάβει χώρα από την 1η Ιουλίου 2023, ήτοι θα συμπέσει χρονικά με τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εθνικών εκλογών. Η αλλαγή έδρας δεν συνεπάγεται και αυτόματη μετεγκατάσταση του προσωπικού που εργάζεται στον Υμηττό. Ακόμη και σήμερα δεν είναι γνωστό το εάν το προσωπικό αυτό θα μεταφερθεί στο Λαύριο ή στην Μάνδρα. Παράλληλα, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο, καθώς η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΑΣ στις 21 Μαρτίου 2023, απέρριψε το αίτημα της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 17,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 8 εκατ. ευρώ θα πήγαιναν για την κατασκευή κτιρίου παραγωγής στο Αίγιο, κάτι που πλέον παγώνει.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.