ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιζήτητα τα Airbnb πανελλαδικά παρά τις αυξήσεις τιμών

Περιζήτητα τα Airbnb πανελλαδικά παρά τις αυξήσεις τιμών
Pixabay

Η μεγάλη αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αντισταθμίζεται από την πολύ υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα η μέση τιμή της διανυκτέρευσης να ενισχύεται κατά 7% σε σύγκριση με τα 193 ευρώ του 2022. Πανελλαδικά, οι ενεργές αγγελίες ανέρχονται σε 105.000, αριθμός αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2022. Οι περισσότερες εντοπίζονται σε Κρήτη και Αττική, αλλά η προσφορά είναι αυξημένη σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς.

Η αύξηση των κρατήσεων για την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 42%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιοχές που σημειώνουν φέτος μεγάλη άνοδο των διαθέσιμων καταλυμάτων. Για παράδειγμα, η περιοχή της Πρέβεζας καταγράφει αύξηση κατά 21,5% από το 2022, αριθμώντας πλέον 620 καταλύματα. Πρόκειται για μια ένδειξη της αυξημένης δημοφιλίας μεταξύ των ξένων επισκεπτών, περιοχών όπως η Πάργα και τα Σύβοτα.

Σημαντική άνοδο κατά 20,8% σε 2.984 καταλύματα σημειώνει φέτος και η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως κι εκείνη του Βόλου, με άνοδο κατά 18,8% σε 1.040 καταλύματα. Αύξηση κατά 18% παρατηρείται και στην Ανατολική Μάνη, με 613 καταλύματα διαθέσιμα φέτος.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι σταδιακά έχει αρχίσει να περιορίζεται η πολύ έντονη εποχικότητα που χαρακτήριζε την ελληνική αγορά, δείγμα της σταδιακής ωρίμανσής της, αλλά και του ότι είναι πλέον σε θέση να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και στις περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η αύξηση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, καθώς έχουν αυξηθεί οι αγγελίες που είναι ενεργές για όλο τον χρόνο. Το σχετικό ποσοστό έχει πλέον αυξηθεί σε πάνω από 80% σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη, σε πάνω από 70% στη Μύκονο και πάνω από 75% στην Αθήνα.