ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολλανδία: Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 40 χρόνια

super market

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης το 2022 αποδίδεται στον υψηλό πληθωρισμό

Η αγοραστική δύναμη των Ολλανδών μειώθηκε το 2022 κατά 1,2% σε ετήσια βάση, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική στατιστική υπηρεσία (Centraal Bureau voor de Statistiek – CBS). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 40 χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στην Ολλανδία κατέγραφε άνοδο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το 2021 είχε αυξηθεί κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης το 2022 αποδίδεται στον υψηλό πληθωρισμό που προκάλεσε η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι συνταξιούχοι ήταν εκείνοι που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώθηκε άνω του 3%, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια για να είναι δικαιούχοι ενεργειακού επιδόματος.

Σχεδόν όλα τα νοικοκυριά στην Ολλανδία έλαβαν επίδομα 190 ευρώ για να αντισταθμίσουν την αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022. Χωρίς αυτήν την επιδότηση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα ήταν της τάξης του 2,9% σύμφωνα με την ολλανδική στατιστική υπηρεσία.