ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Πήραν «φωτιά» οι χονδρικές τιμές λαχανικών και φρούτων - Από 85% έως 115% πάνω

Ακρίβεια: Πήραν «φωτιά» οι χονδρικές τιμές λαχανικών και φρούτων - Από 85% έως 115% πάνω
Αρχείου AP

Ακρίβεια: Δυσοίωνο προμηνύεται το 2024 για τον οικογενειακό προϋπολογισμό καθώς είναι εκτός ελέγου το «ράλι» ανατιμήσεων στις τιμές χονδρικής που θα περάσουν στον καταναλωτή

Με «σπασμένα» φρένα «τρέχουν» οι τιμές χονδρικής σε φρούτα και λαχανικά, καταγράφοντας αυξήσεις της τάξης του 85% και 115%, αντίστοιχα σε σχέση με πέρισι, παρά τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οπωροκηπευτικά και ελαιόλαδο, είναι τα είδη διατροφής που «φουσκώνουν« τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και τροφοδοτούν και τον πληθωρισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, το κουνουπίδι καταγράφει αύξηση στην τιμή χονδρικής κατά 114,3%, εκτοξεύτηκε δηλαδή στο 1,5 ευρώ από τα 70 λεπτά που ήταν πέρυσι.

Τα κολοκύθια διπλασίασαν την τιμή χονδρικής και πωλούνται στα 2 ευρώ από ένα που ήταν πέρυσι.

Το μπρόκολο κατέγραψε άνοδο στη χονδρική κατά 91,7% και πωλείται στα 2,3 ευρώ από 1,2 ευρώ πέρυσι. Ακολουθούν τα ντοματίνια με αύξηση 66,7% και τιμή πώλησης πλέον στ 2,5% ευρώ.

Ανατιμήσεις καταγράφονται επίσης στα φρέσκα κρεμμυδάκια που πλέον πωλούνται στη χονδρική προς 1,3 ευρώ από 90 λεπτά πέρυσι, αλλά και στα φασολάκια με τιμή στα 2,80, ακριβότερα κάτα 80 λεπτά.

Κρεμμύδια, καρότα, λάχανο και μαρούλι πωλούνται στη χονδρική προς 0,85 ευρώ, 0,75 ευρώ και προς 0,40, αντίστοιχα.

Αυξήσεις 20% με 30% μέσα σε έναν χρόνο έγιναν επίσης σε φλάσκες μελιτζάνες (1,30 €/κιλό), σκόρδα (0,38€/τεμάχιο), χοντρές πιπεριές, σπανάκι (1 ευρώ/ κιλό) και ντομάτες (1,20€/κιλό).

Αυξήσεις έως 85% στα φρούτα

Τα μήλα, παίρνουν την πρωτιά στις ανατιμήσεις, εξαιτίας και της κακοκαιρίας Daniel.

Οι ποικιλίες μήλων καταγράφουν αυξήσεις από 50% έως 84,6%, και τα ακτινίδια κατά 40%, με το ποσοστό να είναι το ίδιο και για αχλάδια, πορτοκάλια και ρόδια.

Μικρότερες είναι οι αυξήσεις στην τιμή χονδρικής για κάστανα και μανταρίνια με τις τιμές στα 4 ευρώ και στα 80 λεπτά το κιλό αντίστοιχα.

Ποιος φταίει

Στην κλιματική κρίση που επηρεάζει όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια αγορά αποδίδουν εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα το «ράλι» των ανατιμήσεων, ενώ η έλλειψη εργατικών χεριών επιβαρύνει την κατάσταση.