ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή εξελίξεων για …την συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας

Εν αναμονή εξελίξεων για …την συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας

Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της στρατηγικής συμμαχίας της Εμπορικής Τράπεζας, μέσω συγχώνευσής της, με μεγάλο ελληνικό τραπεζικό όμιλο.

Στόχος της Credit Agricole, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, είναι να καταλήξουν οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με τους μεγάλους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, ώστε να επιτευχθεί στρατηγική συνεργασία, με τη μορφή συγχώνευσης, που θα αναβαθμίζει την παρουσία της Εμπορικής στην Ελλάδα. Στο νέο σχήμα, που θα προκύψει, η γαλλική Credit Agricole προτίθεται να έχει σημαντικό ποσοστό, διατηρώντας έτσι την παρουσία της στην ελληνική αγορά. Συζητήσεις με την Εμπορική Τράπεζα έχουν πραγματοποιήσει, όπως έχουν επισημάνει και με επίσημες, ανακοινώσεις τους, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank, η οποία είναι και η μόνη μέχρι σήμερα που έχει υποβάλει και σχετική προσφορά για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής. Η Alpha Bank εκτιμά ότι με την κατατεθείσα πρότασή της, περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, υπάρχει εναρμονισμός με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αρχές και, παράλληλα, ενισχύεται η αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως όμως επισημαίνει, δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Η Εμπορική Τράπεζα με περίπου 11 δισ. ευρώ καταθέσεις, 16 δισ. χορηγήσεις και 21 δισ. ευρώ ενεργητικό εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην τράπεζα που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό της πακέτο. Συγκριτικό πλεονέκτημά της θεωρείται και το ευρύ δίκτυο καταστημάτων που φθάνει περίπου τα 340, κατανεμημένο σε όλη τη χώρα. H Εμπορική Τράπεζα αποτελεί μια από τις αρχαιότερες σε λειτουργία τράπεζες καθώς ιδρύθηκε το 1907. Τον Ιούνιο του 2000 η Εμπορική Τράπεζα σύναψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο της Crédit Agricole, που απέκτησε αρχικά το 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, ενώ σήμερα κατέχει το 100%. Η Crédit Agricole, μητρικός όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στη Γαλλία. Συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου της Crédit Agricole είναι η διεθνής του παρουσία, καθώς έχει περισσότερους από 160.000 υπαλλήλους σε 74 χώρες, 58 εκατ. πελάτες παγκοσμίως και 11.850 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Εμπορικής Τράπεζας, σε μεγάλο εγχώριο τραπεζικό όμιλο, που ακολούθησε την ενσωμάτωση τους υγιούς τμήματος της AΤΕbank στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλάζει ο σύγχρονος τραπεζικός χάρτης της χώρας. Η διαδικασία μετασχηματισμού του θα ολοκληρωθεί μετά τις εξελίξεις που συνδέονται με την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι η δημιουργία τριών- τεσσάρων, το πολύ, ισχυρών τραπεζικών ομίλων που θα αναλάβουν να συμβάλουν στο δύσκολο έργο της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας της εγχώριας οικονομίας με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση.