ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος «ανεξάρτητος» οίκος αξιολόγησης

Νέος «ανεξάρτητος» οίκος αξιολόγησης

Σκληρό ανταγωνισμό αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα οι Standard & Poor´s, Moody´s και Fitch, που ουσιαστικά κατέχουν σήμερα το μονοπώλιο στο πεδίο της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σύντομα όμως μπορεί να αποκτήσουν σκληρό ανταγωνισμό, προερχόμενο μάλιστα από την Κίνα. Τέλη Οκτωβρίου ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συμμαχήσει με την ρωσική RusRating και την αμερικανική Egan-Jones Ratings για να σχηματίσουν «έναν ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης» και να «συμβάλουν στην μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης».

Σύντομα και ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης που θα ονομάζεται Universal Credit Rating Group, και «δεν θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα κανενός κράτους και καμίας ομάδας».

Το πρότζεκτ, την εκπόνηση και υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Roland Berger, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη χρονιά. Ένα ακόμη φιλόδοξο μοντέλο παρουσίασε την περασμένη άνοιξη το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann και αφορά τη σύσταση ενός διεθνούς, μη κερδοσκοπικού, οίκου αξιολόγησης.