ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Μεγάλο παζάρι για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη

FT: Μεγάλο παζάρι για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη
Στο μεγάλο παζάρι που λαμβάνει χώρα στα σαλόνια του Παρισιού και του Βερολίνου για την διευθέτηση της κρίσης χρέους...

Στο μεγάλο παζάρι που λαμβάνει χώρα στα σαλόνια του Παρισιού και του Βερολίνου για την διευθέτηση της κρίσης χρέους των κρατών της ευρωζώνης, αναφέρεται η Financial Times.

Οι λεπτομέρειες διάσωσης του ευρώ δεν είναι ακόμη σαφείς, ωστόσο, η προθυμία να γίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πιο ευέλικτο μέσο και με σωστή δομή είναι ενθαρρυντική. Οι ηγέτες της ευρωζώνης μπορεί να αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Μαρτίου. Αυτό θα ήταν καταστροφικό, επισημαίνει η εφημερίδα καθώς η ανήσυχη ηρεμία που καταγράφηκε στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες , θα δώσει τη θέση της σε περισσότερες και πιο ενοχλητικές ταραχές στην αγορά.

Ένα ενισχυμένο EFSF εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για τον τερματισμό της κρίσης, ωστόσο, κάθε «μεγάλο παζάρι» αποτελεί πολιτική δυσκολία καρότου και μαστίγιου στις συναλλαγές για περισσότερη χρηματοδότηση και πιο επώδυνες μεταρρυθμίσεις, υπό την πίεση των δραστικών μέτρων λιτότητας που ήδη ταλανίζουν όλη την περιφέρεια. Οι ηγέτες στην ευρωζώνη αναζητούν μια φόρμα δημοσιονομικής ένωσης, με σωστή δομή, όπου το EFSF μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αυτό. Όμως, ακόμα κι αν αποφασιστεί η αύξηση κεφαλαίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επιπλέον εγγυήσεις, το συνολικό ποσό θα είναι αρκετό μόνο για να χρηματοδοτήσει τις χώρες που ήδη λαμβάνουν πακέτο διάσωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία και εκείνες που αποτελούν υποψήφιες, όπως η Πορτογαλία.

Πηγή: www.newscode.gr