ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με την αγορά να κινείται στα επίπεδα άνω των 1.170 μονάδων.

Λίγο μετά τις 11:10 ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 0,02% στις 1.175μ60 μονάδες και η αξία των συναλλαγών άγγιζε τα 7,7 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών αυτή την περίοδο είναι τα εταιρικά αποτελέσματα εννεαμήνου, καθώς και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Πάντως, η υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε «αναδυόμενη» από την MSCI έχε ωφελήσει αρκετά το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, την Πέμπτη, επισημαίνεται ότι ο υποβιβασμός έχει συνεισφέρει στο ράλι του Χρηματιστηρίου, καθώς πολλοί αναλυτές και επενδυτές θεωρούν ότι αυτη η αξιολόγηση ταιριάζει καλύτερα σε μια επενδυτική βάση η οποία είναι πιο συνηθισμένη στις προβληματικές οικονομίες και στην πολιτική αβεβαιότητα.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι ελληνικές εταιρίες θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες σταθμίσεις στους δείκτες αναδυόμενων αγορών του MSCI, σε σύγκριση με αυτές που είχαν στους δείκτες των ανεπτυγμένων.

Η HSBC εκτιμά ότι τα «παθητικά» κεφάλαια που παρακολουθούν τους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών και τα οποία θα φύγουν από την Ελλάδα είναι γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές από τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια.