ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακή τράπεζα για τη στήριξη των εξαγωγών προτείνει η ΚΕΕΕ

Αναπτυξιακή τράπεζα για τη στήριξη των εξαγωγών προτείνει η ΚΕΕΕ

Τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας εξαγωγών - εισαγωγών προτείνει ηΚεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, σε μία προσπάθεια να επιλυθούν τα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Παρά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ο δανεισμός είναι σχεδόν αδύνατος για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες. Το 2014 η πιστωτική επέκταση αναμένεται να παραμείνει αρνητική για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό απορρίψεων στην ευρωζώνη. Ενώ το κόστος δανεισμού για επιχειρηματικά δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ είναι μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο, σε σχέση με αντίστοιχα δάνεια σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αυστρία», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κ. Μίχαλο.ς κατά την επίσκεψή του στην έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών εξωστρέφειας: «MADE IN GREECE».

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλά παραδείγματα εταιρειών που για να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, αναγκάστηκαν να καταβάλουν μετρητοίς την αξία των εγγυήσεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ πρόσθεσε ότι το ενεργειακό κόστος έχει εξελιχθεί σε «θηλιά στο λαιμό» των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ξεπερνώντας το 30% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους, καθώς «την τελευταία τετραετία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 45%, ενώ στο φυσικό αέριο η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά βιομηχανικά τιμολόγια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ΚΕΕΕ προτείνει τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας εξαγωγών - εισαγωγών, στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού, με βασική λειτουργία την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων προχρηματοδότησης εξαγωγών, παράλληλα με ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον, με κίνητρα για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας και άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πέραν αυτών, όπως σημείωσε ο ίδιος, χρειάζεται ακόμη ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση σε εξωστρεφείς και δυναμικούς κλάδους και με αιχμή το νέο ΕΣΠΑ και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.