ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: «Δεν είναι καλά τα νέα για την οικονομία της Ευρώπης»

Spiegel: «Δεν είναι καλά τα νέα για την οικονομία της Ευρώπης»

Η ελαφρά κάμψη της γερμανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 (μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους) βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, η «μίνι ύφεση» σε Γερμανία και Ιταλία και η στασιμότητα στη Γαλλία ανακινούν τους φόβους περί ενδεχόμενης επιστροφής της κρίσης στην Ευρώπη.

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση σχολιάζει: «Δεν είναι μία καλή μέρα για την οικονομία της Ευρώπης.

Ο μεγαλύτερος οικονομικός χώρος του κόσμου δεν αναπτύσσεται. Στο 0% κινήθηκε η ανάπτυξη μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.» Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει στην ανάλυσή του ότι η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη δίνει αφορμή για προβληματισμό. Όπως υπογραμμίζει, «πριν από μερικούς μήνες γινόταν λόγος για προσεχές τέλος της ευρωκρίσης. Η Ισπανία και η Πορτογαλία βγήκαν από το μηχανισμό στήριξης. Η Ιρλανδία υποσχόταν να περιστείλει το χρέος της ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Και τώρα αυτό: 0,0% ανάπτυξη. Και επιπλέον υψηλή ανεργία σε πολλά κράτη της ΕΕ.»

ΠΗΓΗ DW

Διαβάστε επίσης

EKT: Στο κατώτατο όριο ο πληθωρισμός στη ΕΕ