ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ «τσεκάρει» αυξήσεις κεφαλαίου του α' εξαμήνου

Η ΕΚΤ «τσεκάρει» αυξήσεις κεφαλαίου του α' εξαμήνου

Ποιες από τις «δραστηριότητες» που υλοποιήθηκαν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας θα «υιοθετήσει» στο πλαίσιο του stress test, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μια λίστα με "δραστηριότητες" που υλοποιήθηκαν και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας κατά το α' εξάμηνο του 2014 έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τσεκάρει ποιες από αυτές θα "υιοθετήσει" στο πλαίσιο του stress test και ποιες όχι. Επ' αυτών των «δραστηριοτήτων» είναι που ζητά συνεχώς διευκρινίσεις γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα εδώ επιτελεία να μην μπορούν ούτε καν να προσεγγίσουν το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα προκύψουν στο τέλος αυτής της διαδικασίας και να εντείνεται η νευρικότητα (και στις αγορές).

Κι αυτό γιατί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν από τώρα ποιες από αυτές θα γίνουν τελικώς αποδεκτές από την ΕΚΤ και ποιες όχι. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για αυξήσεις κεφαλαίου, που έγιναν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και για ομολογιακές εκδόσεις, που συνέβαλαν στην κεφαλαιακή θωράκιση των τεσσάρων.

Ως γνωστόν, ό,τι έγινε κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2014 και προσμετρηθεί στον υπολογισμό της ΕΚΤ, θα συμπεριλαμβάνεται στο λεγόμενο «δυναμικό» σενάριο, το οποίο, όμως, δεν θα είναι υποχρεωτικό, όπως θα συμβεί με το «στατικό». Αυτό το τελευταίο, θα βασίζεται στην οικονομική κατάσταση των τραπεζών, με βάση τους ισολογισμούς τους, της 31/12/2013. Όσο περισσότερα στοιχεία του «δυναμικού» σεναρίου αποδεχθεί η ΕΚΤ, τόσο ευνοϊκότερα θα είναι τα αποτελέσματα για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές.

ΠΗΓΗ voria.gr

Διαβάστε επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι