ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φουλ παράταση του μνημονίου με διπλή πιστωτική γραμμή

Φουλ παράταση του μνημονίου με διπλή πιστωτική γραμμή

Πάμε για πολιτική λύση στο Eurogroup της Δευτέρας με 6 μήνες παράταση κι άλλους 6 αν κριθεί αναγκαίο!

Απόλυτη επιβεβαίωση του Newsbomb.gr

Παρά το σοκ που έχει υποστεί η ελληνική κυβέρνηση με τη στάση της τρόικα και παρά τα όσα δηλώνει δημοσίως ο πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επιπλέον μέτρα, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η τρόικα δεν πρόκειται να έρθει πρίν από το επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει από το Newsbomb.gr οι εξελίξεις είναι μονόδρομος με την κυβέρνηση να σέρνεται πίσω από αυτές.

Το σχέδιο που θα τεθεί στο τραπέζι και για το οποίο θα απαιτηθεί η ελληνική συναίνεση είναι μια πολιτική συμφωνία επί της αρχής η οποία θα κάνει λόγο για ένταξη στην χώρα μας στον μηχανισμό προληπτικής πίστωσης ECCL αλλά με μια κρίσιμη διαφοροποίηση: θα περιλαμβάνει attachment την αυξημένη εποπτεία (enhanced surveillance) και ενισχυμένο το ρόλο του ΔΝΤ.

Αυτό που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί είναι πως θα ασκείται η αυξημένη εποπτεία για να μην δοθεί η αίσθηση ότι η τρόικα παραμένει ασφυκτικά εντός του ελληνικού χώρου.

Άλλωστε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος με διαρροές πληροφοριών προς το Reuters εκτιμά πως δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πριν από το Eurogroup.

Δεν περιμένουμε η τρόικα να έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για την νέα πιστωτική γραμμή δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters. «Είναι η βασική μου προσδοκία ότι η τεχνική συμφωνία μπορεί να έρθει μέχρι τη Δευτέρα; Όχι δεν είναι», είπε σε δημοσιογράφους.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο μιλώντας για τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να γίνει η πληρωμή της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου, κάτι που αντιστοιχεί σε μια τεχνική παράταση του Μνημονίου μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Παράλληλα σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη νέα πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συναντήσεις στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Κι ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, από το υπ. Οικονομικών διαρρέουν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις κι οτι μέσα στην ημέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με την τρόικα. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Σχετικές ειδήσεις