ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα βλέμματα στρέφονται στη Δευτέρα

Τα βλέμματα στρέφονται στη Δευτέρα

Θετικές αντιδράσεις αλλά και επιφυλάξειςδιατυπώνουν στελέχη των γερμανικών κομμάτων μετά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Στάση αναμονής ενόψει της υποβολής λίστας μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα τη Δευτέρα.

Καταρχήν θετικές αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η χθεσινοβραδινή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. Δεν λείπουν όμως και οι επιφυλάξεις για την τελική υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς και για την ψήφιση της τετράμηνης παράτασης από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών Ραλφ Μπρίνκχαουζ δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία ότι η «υπόθεση δεν τελείωσε» και ότι το Κοινοβούλιο θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τη συμφωνία των Βρυξελλών πριν δώσει την έγκρισή του.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Γκέρντα Χάσελφελντ, λέει ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσω σε έναν φτηνό συμβιβασμό και θα εξετάσω προσεκτικά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να υποβάλει η Αθήνα τη Δευτέρα». Από το ίδιο κόμμα, ο βουλευτής Χανς Μίχελμπαχ προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη δεν πρόκειται να συναινέσει σε άδειες υποσχέσεις» από την Αθήνα, ενώ και ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ, εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού, δηλώνει ότι διατηρεί ακόμη κάποιες αμφιβολίες για την υλοποίηση της χθεσινοβραδινής συμφωνίας και επιπλέον θεωρεί ότι «το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».

Ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της ΚΟ των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαμάχη γύρω από την Ελλάδα και την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχει τερματιστεί σε πρώτη φάση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Welt της Κυριακής, «η σύνεση επικράτησε. (...) Είναι καλό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι τώρα πλέον πρόθυμη να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Μέτρα κατά της κοινωνικής κρίσης ζητούν οι Πράσινοι

Σε άλλο μήκος κύματος, η βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ. «Είναι καλό που οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης φρέναραν το Βερολίνο και την ανυποχώρητη στάση του 'όλα ή τίποτα΄», δήλωσε η Βάγκενκνεχτ, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει πλέον περιθώρια ελιγμών.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προχωρήσει, όπως εξήγγειλε, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους για τους πλούσιους και υλοποιώντας πρόσθετες μεταρρυθμίσεις. Απευθυνόμενη στην πλευρά των εταίρων της Ελλάδας η κ. Πέτερ κάλεσε το Γιούρογκρουπ «να δημιουργήσει δυνατότητες για επενδύσεις και να αναλάβει δράση στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κοινωνικών ρηγμάτων» στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας του χθεσινοβραδινού Γιούρογκρουπ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα» και προειδοποίησε ότι «οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές» καθώς, όπως είπε, «βρισκόμαστε στην περίοδο που αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη μας». Με μία υποψία χιούμορ αποχαιρέτησε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λέγοντας «καληνύχτα και ελπίζω να μην τα ξαναπούμε πολύ σύντομα».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γιέργκ Σέλινγκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα εξεταστούν τη Δευτέρα, την Τρίτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ και εκεί αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την παράταση του προγράμματος. Το οριστικό «ναι» ή «όχι» θα το έχουμε την Τρίτη το πρωί, προειδοποίησε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

«Λήξη συναγερμού» στην Φραγκφούρτη

Στο μεταξύ, εξελίξεις υπήρξαν και στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη. «Μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον λόγους να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της Τράπεζας, που παραμένει ανώνυμος. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να επαναφέρει «ειδικούς κανόνες» για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, δηλώνει ο αξιωματούχος, εννοώντας προφανώς την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

Πάντως, ο αξιωματούχος τονίζει ότι προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα είναι να υλοποιηθούν πράγματι τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες για την παράταση του προγράμματος.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις