ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecocity: Καιρός να εξεταστεί σοβαρά το πρόβλημα της πετρελαιοκίνησης

Ecocity: Καιρός να εξεταστεί σοβαρά το πρόβλημα της πετρελαιοκίνησης

Για "το μέγεθος του επηρεασμού που προκαλεί η ρύπανση από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα στην υγεία των κατοίκων των μεγάλων πόλεων, με δυσβάσταχτο περιβαλλοντικό, οικονομικό και ψυχολογικό κόστος", κάνει λόγο, με ανακοίνωσή του, ο εθελοντικός οργανισμός για το αστικό περιβάλλον Ecocity, επισημαίνοντας ότι "ήρθε ο καιρός να εξεταστεί σοβαρά το πρόβλημα της πετρελαιοκίνησης στη χώρα".

Ταυτόχρονα, επικροτεί τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ τονίζει την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για την πάταξη της παρανομίας και της λαθρεμπορίας στην αγορά καυσίμων.

"Το ζήτημα είναι μεγάλο και απαιτεί πολιτική απόφαση και σωστές ενέργειες για τη λύση του", υπογραμμίζεται, "ειδικά σε μια χώρα που είναι ανύπαρκτος ο έλεγχος και η κυκλοφορία επικίνδυνων ντηζελοκίνητων οχημάτων συνεχώς αυξάνεται, αφού υπάρχουν και διατηρούνται αποφάσεις πριμοδότησης με ειδικά κίνητρα, αντί της επιβολής μέτρων".

"Το θέμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποκλειστικά οικονομικό. Είναι πρωτίστως ζήτημα υγείας και περιβάλλοντος", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ecocity, Θάνος Ζαφειρόπουλος. Επισημαίνει, δε, ότι η πολιτεία "πρέπει να έχει μία συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος τις χρήσης και της διακίνησης πετρελαίου", καθώς, όπως τονίζει, "ο χειμώνας είναι κοντά και τα φαινόμενα της αιθαλομίχλης και των μικροσωματιδίων πρόκειται να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους". "Να κινηθούν γρήγορα", προτείνει στους επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας ο κ. Ζαφειρόπουλος, καθώς - όπως λέει - το ζήτημα έχει λάβει τραγικές διαστάσεις για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα, κρίνει ως θετικό το γεγονός ότι παρά τις πιέσεις, "έχουν ανοίξει οι πόρτες για συζήτηση".

Σημειώνεται, ότι οι προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, εκ΄ μέρους του εθελοντικού οργανισμού, στοχεύουν στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στις πόλεις μας και στη προστασία της Δημόσιας Υγείας και αφορούν στην εφαρμογή αντικινήτρων στην πετρελαιοκίνηση, με αίτημα την προσέγγιση σε διυπουργικό επίπεδο με σκοπό τη λύση. Στην επιβολή μέτρων ελέγχου του κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας στερεών και υγρών καυσίμων, καθώς και στην ενημέρωση των πολιτών για την κατανόηση των προβλημάτων από την καύση ανεξέλεγκτης βιομάζας, καθώς επίσης και στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, με τον ηλεκτρονικό έλεγχο, του κυκλώματος διακίνησης καυσίμων.

Τέλος, το ECOCITY, στην ανακοίνωσή του, επικροτεί τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη , για την επανεξέταση στο καθεστώς της πετρελαιοκίνησης στη χώρα, δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά του στο "να βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση με την Επιστημονική Επιτροπή και τα πλούσια στοιχεία που διαθέτει από τον πολύχρονο διάλογο που υλοποιεί".

Σχετικές ειδήσεις