ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Τα τρία σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ
Παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου...

Τρία σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου.

Η αποκρατικοποίηση θα γίνει παράλληλα με τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή.

Οι επιλογές που εξετάζονται είναι η πώληση μετοχών της ΔΕΗ μέσω Χρηματιστηρίου, η οποία όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι η καλύτερη λύση, η πώληση θυγατρικών της επιχείρησης και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, την οποία χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα".

"Ο τρόπος αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θέλει πολύ συζήτηση. Δεν ψάχνουμε απλώς για έσοδα, η ΔΕΗ παίζει κρίσιμο ρόλο, θέλουμε να κάνει επενδύσεις και να είναι ισχυρός πυλώνας στο ενεργειακό σύστημα", ανέφερε ο υπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού της ΔΕΗ δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση, αλλά και ότι ο διάλογος με τους εργαζόμενους θα συνεχιστεί.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, που επιβάλλεται από την Κομισιόν αλλά και το μνημόνιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ζήτημα επηρεάζει μεν την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης αλλά είναι ανεξάρτητο θέμα.

"Δεν έχω ανακοινώσει πώληση μονάδων της ΔΕΗ", πρόσθεσε. "Όμως στη συνολική διαπραγμάτευση περιλαμβάνεται και αυτό, όπως και η διαδικασία των swaps" (ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων εταιριών). Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι αποφάσεις για το λιγνίτη προηγούνται των όποιων αποφάσεων για αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων, πέραν της Βεύης. Δηλαδή η πρόσβαση τρίτων στο λιγνίτη δεν θα γίνει με την εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί σε Δράμα και Ελασσόνα.

Σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή το ενεργειακό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο που περιλαμβάνει διατάξεις για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για προστασία των καταναλωτών, για την έρευνα υδρογονανθράκων και για την προώθηση των αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα - Ιταλία και South Stream.

Ο υφυπουργός για θέματα ενέργειας κ. Γ. Μανιάτης επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκτέλεση σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων στο Ιόνιο και τη Νότιο Κρήτη. Σε ορίζοντα ενός έτους, είπε, θα γνωρίζουμε αν, πού και τι ποσότητες υδρογονανθράκων υπάρχουν στις περιοχές αυτές. Επανέλαβε δε ότι με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν κοιτάσματα που ισοδυναμούν με τέσσερις "Πρίνους", δηλαδή 360 - 480 εκατ. βαρέλια. Η εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος του μεγέθους του Πρίνου εξασφαλίζει για το Δημόσιο έσοδα ύψους 3 δις. δολαρίων σε βάθος 20ετίας.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου για τον τομέα ενέργειας το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνονται:

-Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας-αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

-Επιτάχυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ-θαλάσσια αιολικά πάρκα

-Εξοικονόμηση ενέργειας

-Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

TAGS