ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία στο μενού του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Η ελληνική οικονομία στο μενού του Eurogroup στις Βρυξέλλες

«Κυρίως πιάτο» θα είναι για ακόμα μια φορά η Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Καμία διάθεση από τους θεσμούς για ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Τι δήλωσαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί στην ατζέντα ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανέναν «ίχνος φωτός» στον ορίζοντα για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης.

Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, σε συνδυασμό με τον όξυνση του προσφυγικού προβλήματος και την πρόταση για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Eurogroup φαίνεται πως μεταθέτουν τις αποφάσεις για το μέλλον.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να παρουσιάσουν την πρόοδο, ειδικά στα 4 πεδία που αναδείχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ως κομβική για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:

  • το δημοσιονομικό κενό,
  • τις ιδιωτικοποιήσεις,
  • την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου αλλά και
  • το ασφαλιστικό.

Σόιμπλε: Θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα

«Η ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σχόλιό του για την Πορτογαλία, τόνισε ότι «θα τη συμβούλευε να μην εκτροχιάζεται από την οδό των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας πως είναι επικίνδυνο για τη Λισσαβόνα να συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές. Βλέπουμε ότι οι αγορές είναι ήδη νευρικές για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Επανέλαβε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα στις τράπεζες είναι «λίγο υπερβολική».

Ντάισελμπλουμ: Δεν ισχύει ότι η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα έχει εκτροχιαστεί

Ο Πρόεδρος του Eurogroup διαψεύδει τις φήμες εκτροχιασμού της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης.

«Υπήρξαν φήμες στον Τύπο ότι η διαδικασία με την Ελλάδα έχει εκτροχιαστεί. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λάθος», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετικό αποτέλεσμα. «Η διαδικασία συνεχίζεται και έχει καλυφθεί ήδη αρκετό έδαφος», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, ο Dijsselbloem διευκρίνισε ότι θα γίνει αξιολόγηση της μέχρι στιγμής πορείας των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τα δημόσια οικονομικά. «Έχει γίνει ήδη πολλή δουλειά, ενώ και οι δύο πλευρές προετοιμάζουν περισσότερη».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την αναστάτωση στις αγορές και ειδικότερα στις τράπεζες της Ευρώπης, ο Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε στις ανεξάρτητες εποπτικές αρχές και έθεσε ως στόχο του Eurogroup, την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης. Εκτίμησε, μάλιστα, πως η τρέχουσα αναστάτωση ενδέχεται εν μέρει να οφείλεται στην προσπάθεια προσαρμογής της αγοράς στην οικοδόμηση νέας τραπεζικής ένωσης.

Μοσκοβισί: Οι θεσμοί μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης προχωρούν καλά σε εποικοδομητικό κλίμα.

«Εάν, όπως πιστεύω, συνεχιστεί αυτή η πρόοδος στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό, τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες», είπε, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός των συζητήσεων.

Γενικότερα για την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι η Κομισιόν θεωρεί πως από το δεύτερο εξάμηνο η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα επιταχυνθεί το 2017.

Προϋπόθεση, όμως, είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της εμπιστοσύνης, κατέληξε.

Στουμπ: Υπάρχει πρόοδος, έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη

«Πρόοδο» και «ανάκτηση της εμπιστοσύνης» με την Ελλάδα διαπιστώνει ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Από το περασμένο Καλοκαίρι έχει σημειωθεί πρόοδος και έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» δήλωσε ενδεικτικά.

Αναφερθείς στην α’ αξιολόγηση, σχολίασε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά», αν και «βρισκόμαστε εντός του χρονικού πλαισίου».

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζω πως θα λάβουμε το πράσινο φως από τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Δεν θα γίνει αύριο αυτό ούτε την επόμενη εβδομάδα αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες» κατέληξε σχετικά.

Σχετικές ειδήσεις