ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη μέγγενη εφορίας και τραπεζών οι πολίτες - 50.000 πλειστηριασμοί το χρόνο

Στη μέγγενη εφορίας και τραπεζών οι πολίτες - 50.000 πλειστηριασμοί το χρόνο

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες που χρωστούν σε εφορία και τράπεζες αφού το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να σκληρύνουν ταυτόχρονα τη στάση τους, απαιτώντας με κάθε τρόπο αποπληρωμή των οφειλομένων και συνέπεια στην πληρωμή των δόσεων. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να αυξάνονται κάθε μήνα και κάθε τρίμηνο....

Έτσι το επόμενο εξάμηνο θα αυξηθεί ο αριθμός των πλειστηριασμών. Από τον Ιανουάριου το 2016 έως και τον Ιούνιο του 2016 δεν εκδόθηκαν και δεν πραγματοποιήθηκαν προγράμματα πλειστηριασμών λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων.

Από την λήξη της απεργίας έως και τις 30 Ιουλίου , υπολογίζεται ότι Πανελλαδικά εκδόθηκαν περίπου 900 προγράμματα πλειστηριασμών.

Από 10 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι της 31/12/2016 υπολογίζεται ότι πανελλαδικά θα διενεργηθούν περίπου στους 5.000 πλειστηριασμούς.

«Για τα επόμενα 6 με 7 έτη που θα ακολουθήσουν (και με βάση την επεξεργασία των ακόλουθων στατιστικών δεδομένων όσοι πλειστηριασμοί είχαν διενεργηθεί από το 2006 έως το 2010 , όσες διαταγές πληρωμής έχουν εκδοθεί και εκκρεμούν) υπολογίζεται ότι κατά έτος θα εκδίδονται 50.000 – 60.000 προγράμματα πλειστηριασμών και κατασχετήρια εκ των οποίων θα ευοδώνεται περίπου κατά έτος το 30% με 35%», σημειώνει ο Βαγγέλης Κρητικός, Πρόεδρος της Ομσοπονδίας Ενώσεων Δανειοληπτών.

Τα ανωτέρω νούμερα αφορούν πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία ήτοι Α κατοικία, Β κατοικία, οικόπεδα, αγροτεμάχια, επιχειρηματικά ακίνητα, εξοχικές κατοικίες κτλ

Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες θα δείξουν αποφασισμένες να πιέσουν με κάθε τρόπο για ρυθμίσεις και τήρηση των ρυθμίσεων, η εφορία ζητά απεγνωσμένα την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το 25% των φορολογούμενων ή πάνω από 1,4 εκατ. πολίτες της χώρας απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αν και χρωστούν μικροποσά που μόλις και ξεπερνούν τα 500 ευρώ... Το ποσό που χρωστούν στην εφορία ανέρχεται συνολικά .... στο μισό ΑΕΠ ή 89,8 δισ. ευρώ και με βάση υπολογισμούς το χρέος αυτό θα εκτοξευτεί στο τέλος του έτους στα 95 δισ. ευρώ. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφθασαν στα 6,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Μόνο τον Ιούνιο προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,223 δισ. ευρώ από τα οποία τα 903 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Η εφορία επιτίθεται

Η εφορία πλέον φαίνεται διατεθειμένη να δείξει το σκληρό της πρόσωπο λαμβάνοντας ήδη για 755.806 φορολογούμενους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενώ προχωρά σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 700.000 οφειλέτες.

Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν οι πολίτες στις φορολογικές του υποχρεώσεις, τόσο επειδή μειώνεται σταθερά το διαθέσιμο εισόδημά τους όσο και επειδή οι οφειλόμενοι φόροι σταθερά αυξάνονται. Οι αυξημένοι φόροι εισοδήματος, η επίσης αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ, οι αυξημένες στο 100% του φόρου προκαταβολές, και οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ πιέζουν ασφυκτικά τους πολίτες και μειώνουν την καταναλωτική τους δυνατότητα επιφέροντας έτσι ακόμη ένα χτύπημα στην οικονομίας.

Ταυτόχρονα εκτός από τις κατασχέσεις το Δημόσιο για να πάρει πίσω κάποια έστω από τα οφειλόμενα καταφεύγει και σε πλειστηριασμούς.

Υπολογίζεται ότι 755.806 ενδεχομένως θα χάσουν το σπίτι τους για μικροοφειλές . Ηδη στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι δεκάδες και καθημερινά ο αριθμός του αυξάνεται.

Τι λέει η ΓΓΔΕ

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα δείχνουν ξεκάθαρα την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το τέλος Ιουνίου:

  • 4.003.372 φορολογούμενοι οφείλουν 89,83 δισ. Ευρώ. Από τα χρέη αυτά θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν περισσότερα από 10 – 15 δισ. ευρώ.
  • Σε 1.492.088 οφειλέτες η ΓΓΔΕ μπορεί να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.
  • Σε 755.806 οφειλέτες ή στο 50,65% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ήδη επιβληθεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και έχουν δρομολογηθεί πλειστηριασμοί ακινήτων. Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.

Σχετικές ειδήσεις