Κίνα: Τρίτη δύναμη στο ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως το ανώτατο συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού αποδέχτηκε...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως το ανώτατο συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού αποδέχτηκε την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, που καθιστά την Κίνα την 3η σπουδαιότερη δύναμη του παγκόσμιου ιδρύματος.

Με βάση την συμφωνία, που προώθησαν τον περασμένο μήνα οι υπουργοί Οικονομικών του Group of 20 κατόπιν της αποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραχωρήσει σε αναδυόμενες οικονομίες ορισμένες έδρες της στο ΔΝΤ, το 6% των δικαιωμάτων ψήφου μεταφέρεται από βιομηχανικές οικονομίες σε «δυναμικές» αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Με την απόφαση αυτή, η Κίνα από έκτη πιο σημαντική χώρα του Ταμείου, θα γίνει η τρίτη, πίσω από τις ΗΠΑ (17,41% των αναλογικών μερίδων) και την Ιαπωνία (6,46%) και μπροστά από τη Γερμανία (5,59%), τη Γαλλία και τη Βρετανία (4,23% η κάθε μία).

Επιπλέον, οι άλλες μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία, ανεβαίνουν στο Top10 του ΔΝΤ, που συνολικά «αγκαλιάζει» 187 χώρες-μέλη.

Με την αναδιοργάνωση αυτή, διπλασιάζονται επίσης οι ποσοστώσεις ή συνδρομές των κρατών – μελών του ΔΝΤ κατά περίπου 755,7 δισ. δολ. με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή