ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, λέει ο πιθανότερος διάδοχος της Μέρκελ

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, λέει ο πιθανότερος διάδοχος της Μέρκελ
Η Ελλάδα θα μείνει έως και οκτώ χρόνια εκτός των αγορών, υποστηρίζει ο Πέτερ Στάινμπρουκ..

Στην εκτίμηση ότι, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και ένα «κούρεμα» είναι αναπόφευκτο προέβη ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πιθανότερος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για το αξίωμα του καγκελαρίου στις επόμενες εκλογές, κ. Πέτερ Στάινμπρουκ.

Το μόνο ερώτημα, που τίθεται, είπε ο Γερμανός πολιτικός, είναι πως θα γίνει το «κούρεμα» και πως θα περιοριστούν οι παράπλευρες επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συμπλήρωσε ότι, η διαγραφή χρέους θα έχει σίγουρα επιπτώσεις για ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως και για ελληνικές, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατά την άποψή του θα πρέπει να επιστρέψει στην παραδοσιακή νομισματική της πολιτική, ήδη έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα από αυτές τις τράπεζες, ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Στάινμπρουκ, ο οποίος θεωρείται σήμερα ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία, ανέφερε πως, ως επί το πλείστον συζητείται μια διαγραφή του 50% του ανερχόμενου σε περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικού χρέους της Ελλάδας.

Ο πρώην υπουργός προβλέπει ότι, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τα επόμενα πέντε έως οκτώ χρόνια να επιστρέψει στις αγορές και θα πρέπει να βοηθηθεί για να αναθερμανθεί η οικονομία της.

Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρκετά μέσα για να ενισχυθεί η χώρα μας και εάν αυτά δεν επαρκούν, θα πρέπει να εξεταστεί η επιβολή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Πάντως προειδοποίησε ότι, ο κίνδυνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος εάν συνεχιστεί η μέχρι τώρα τακτική προχειρότητας, καθώς δεν είναι λύση το ένα πακέτο βοήθειας να διαδέχεται το άλλο.