ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχωρήσεις Αβραμόπουλου στους Γερμανούς εμπόρους όπλων

Υποχωρήσεις Αβραμόπουλου στους Γερμανούς εμπόρους όπλων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να διαπραγματεύεται νέα εξοπλιστικά συμβόλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Αναποτελεσματική κρίνουν οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων τη στάση που τηρεί ο πολιτικός προϊστάμενός τους κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των Γερμανών, οι οποίοι θέλουν να παίξουν το ρόλο του αποκλειστικού προμηθευτή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ώρα που οι Γερμανοί επιβάλουν στυγνά και επώδυνα οικονομικά μέτρα, την ώρα που διογκώθηκε το χρέος της Ελλάδας από τη σκανδαλώδη αγορά Γερμανικών οπλικών συστημάτων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος, φέρεται να βρίσκεται επικεφαλής των μυστικών διαπραγματεύσεων που γίνονται με τους ντόπιους εκπροσώπους των Γερμανικών πολεμικών βιομηχανιών προκειμένου να συναφθούν συμβόλαια ύψους 80 δισ. ευρώ.

Στρατιωτικές πηγές λένε ότι η υπόθεση των υποβρυχίων, ωχριά μπροστά στις απαιτήσεις των Γερμανών οι οποίοι απαιτούν την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter και φρεγατών.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο κ. Αβραμόπουλος εξακολουθεί να κρατά την ίδια αναποτελεσματική τακτική με αυτή που ακολούθησε και ο προκάτοχός του κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Αξιωματικοί που συμμετείχαν πρόσφατα στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και γνωρίζουν πολύ καλά το περιεχόμενο εισηγήσεων προς το ΚΥΣΕΑ, επισημαίνουν ότι έτσι ανοίγει η πόρτα του «φρενοκομείου».

Από τη μια πλευρά δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για φρεγάτες, τεθωρακισμένα, αεροσκάφη, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), ενώ από την άλλη η πολιτική ηγεσία δεν επιδεικνύει ρανίδα πυγμής έναντι των Γερμανών.

Από την εποχή της κυβέρνησης Σημίτη με τις (περιβόητες ασκήσεις τεθωρακισμένων στον Ασκό Προφήτη Θεσσαλονίκης), οι Γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες (που απασχολούν κυρίως Τούρκους εργάτες) έχουν λάβει τη μερίδα του λέοντος στους εξοπλισμούς, χωρίς να τηρούν χρονοδιαγράμματα και προδιαγραφές.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης καλείται να απαντήσει γιατί δόθηκαν 2,2 δισ. ευρώ για τα γερμανικά υποβρύχια από τα οποία έχει παραδοθεί μόνο ένα;

Γιατί δεν απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας επικαλούμενος τη ζοφερή κατάσταση στην εθνική οικονομία και την αποκάλυψη του σκανδάλου ότι λαδώθηκαν «διάφοροι» αξιωματούχοι για να κλειστεί το συμβόλαιο;

Γιατί απέκλεισε βουλευτές από συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας που ζητούσαν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποβρυχίων; Αληθεύει ότι έχουν σχέσεις επίορκοι εφοριακοί με το σκάνδαλο και σ’ αυτούς έχει αναφερθεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης;

Γιατί δεν ζητεί εξηγήσεις από τους Γερμανούς για την «αμαρτωλή» σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα εκσυγχρονίζονταν οι φρεγάτες τύπου “S”;

Θα μας πει ο κ. Αβραμόπουλος τι έχει κάνει από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν ρωγμές στη θωράκιση των τεθωρακισμένων τύπου Leopard και ενώ η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει 1,7 δισ. ευρώ;

Οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα κρίνουν την επάρκεια ενός υπουργού, κ. Αβραμόπουλε και όχι οι επιθεωρήσεις τμημάτων φρουράς μέσα στο Πεντάγωνο.

Διαβάστε ακόμη:

«Η Ελλάδα πρωταθλήτρια σε αγορές γερμανικών όπλων»