ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε και πώς θα εφαρμοστεί; Ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν

Κορονοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε και πώς θα εφαρμοστεί; Ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν
INTIME NEWS

Τελεσίγραφο στους… απείθαρχους Έλληνες έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος το απόγευμα της Πέμπτης (19/03), επισημαίνοντας πως από εκείνους εξαρτάται εάν τελικά θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως αυτή θα ήταν η έσχατη λύση, από την άλλη όμως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τις τελευταίες ώρες οι φήμες για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έχουν πάρει φωτιά και, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από εμάς τους ίδιους. Πως; Με το αν τελικά θα μείνουμε σπίτι…

Το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως την τελευταία προειδοποίηση πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο ισχύσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από τον κορονοϊό. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται εάν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και μία εβδομάδα, θεωρείται όμως έσχατη λύση και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη αυτού του μέτρου μόνο αν διαπιστωθεί ότι η κατάσταση δεν έχει επιστροφή.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19 στην κοινότητα. Πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν πολίτες να κάνουν βόλτες ανέμελοι το Σαββατοκύριακο στα πάρκα, τις παραλίες ή οπουδήποτε αλλού. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε» είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, στην περίπτωση που χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή δεν θα είναι απόλυτη. Πρόκειται να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται κάποιες μετακινήσεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβληθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Σκέψεις για μέτρα περιορισμού σε πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Στην πιθανότητα νέων, αυστηρότερων, μέτρων αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την πιθανότητα επικείμενων περιορισμών στην ακτοπλοΐα μετά τα φαινόμενα συνωστισμού στα πλοία ο κ. Πέτσας απάντησε ότι εξετάζονται «μέτρα περιορισμού στη δυναμικότητα που θα έχουν και τα πλοία προς τα νησιά αλλά ενδεχομένως και τα αεροσκάφη ιδίως από τις πτήσεις εξωτερικού αλλά αυτά είναι θέματα που θα εξειδικευθούν τις επόμενες μέρες» καθώς μιλάμε για ένα δυναμικό πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται διαρκώς ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μητσοτάκης - Δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους

Κορονοϊός στην Ελλάδα - Δάνεια: Διευκολύνσεις και για ιδιώτες δανειολήπτες - Τα σχέδια των τραπεζών