ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερο κόμμα οι... ανεξάρτητοι στη Βουλή

Δεύτερο κόμμα οι... ανεξάρτητοι στη Βουλή

Πλήρης είναι η αλλαγή των ισορροπιών στη Βουλή, μετά και τη χθεσινή ψηφοφορία για το νέο Μνημόνιο και τις διαγραφές που έγιναν σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Οι χθεσινές διαγραφές 45 βουλευτών, ήρθαν να προστεθούν στις υπόλοιπες, που ανακοίνωνε ο πρόεδρος της Βουλής κάθε φορά, μετά από κρίσιμες ψηφοφορίες, αρχής γενομένης από αυτήν του πρώτου Μνημονίου.

Πλέον, οι ανεξάρτητοι –που να σημειωθεί ότι βάσει του κανονισμού της Βουλής μπορούν να συγκροτήσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, αν βέβαια θεωρήσει κανείς ότι μπορούν να βρουν σημείο σύγκλισης- καταγράφονται ως δεύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Πρώτο κόμμα σε έδρες έρχεται το ΠΑΣΟΚ, με 131 βουλευτές, χάνοντας και επί της ουσίας τη δεδηλωμένη, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Ακολουθούν οι 63 ανεξάρτητοι βουλευτές, και στη συνέχεια η ΝΔ που μετρά 62 βουλευτικές έδρες.

Όπως προκύπτει και από το γράφημα του Mega, το μόνο κόμμα που διατηρεί αμετάβλητες τις βουλευτικές του έδρες από τις εκλογές του 2009 είναι το ΚΚΕ, με 21 βουλευτές.

Ο ΛΑΟΣ πλέον μετρά 14 βουλευτές (μετά τις διαγραφές των Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί 9 βουλευτές (έναντι 13 που είχε εκλέξει το 2009, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η αποχώρηση του Φ. Κουβέλη και άλλων τριών βουλευτών, που ίδρυσαν τη Δημοκρατική Αριστερά).