ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Rafale: Αλλαγή στάσης από ΣΥΡΙΖΑ - Υπερψηφίζει τη σύμφωνία για τα γαλλικά μαχητικά

Rafale: Αλλαγή στάσης από ΣΥΡΙΖΑ - Υπερψηφίζει τη σύμφωνία για τα γαλλικά μαχητικά

Διακομματική στήριξη θα υπάρξει όπως φαίνεται για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale μετά το ξεκαθάρισμα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τελικά τις προωθούμενες διατάξεις.

«Υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρηση και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπερ. Ψηφίζουμε υπερ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας» είπε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Τσίπρας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το «παρών» που είχε δηλώσει το κόμμα του στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμενων «έγινε γιατί δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη». Σημειώνεται, ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Τσίπρας κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να επιστρέψει την Σύμβαση στους Γάλλους ως απαράδεκτη και να αλλάξουν κάποιες διατυπώσεις.

«Οι έλληνες πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς γνωρίζοντας την αποφασιστικότητα και ετοιμότητά της πολιτείας να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε εθνική ή υγειονομική πρόκληση που βρίσκεται απέναντί της» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης λίγο νωρίτερα, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην κάνουν το εθνικό λάθος να ψηφίσουν «παρών» όπως έκαναν στη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, στην αναβάθμιση των F16 και στις δαπάνες άμυνας στον προϋπολογισμό. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Παρών σήμερα στη Βουλή σημαίνει απών από την εθνική συνεννόηση. Ελπίζω να είστε παρόντες στην εθνική συναίνεση».

Για μια «εθνική στάση με ξεκάθαρο υπέρ στην ανάγκη προμήθειας των Rafale που ενδυναμώνουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων» έκανε λόγο ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και παγετός